Christmas crackers

14. 12. 2015 | Mgr. Hedvika Kindlová

87mvma85sz_____mwt75z4keu-20151209-103138

Adventní čas zavítal i na naši školu do hodin anglického jazyka. Se studenty z O1 a O2 jsme si povídali o vánočních zvycích a dekoracích v anglicky mluvících zemích. Jednu z typických ozdob britských Vánoc  - Christmas cracker – jsme si i vyrobili.  Podle názvu by se mohlo zdát, že se jedná o něco křupavého, ale ve skutečnosti o jídlo nejde. Současný cracker neobsahuje žádnou sladkost. Je to vlastně trubička z tvrdého papíru, která je vánočně zabalena. Uvnitř najdete: drobný dárek, papírek s mottem, vtipem nebo hádankou, papírovou korunu. 

Proč “crackers”

Proč se tedy jmenují crackers? Co tam praská? Co mu dalo toto jméno? Pokud zatáhnete za oba okraje a cracker roztrhnete, ozve se prásknutí. Uvnitř je totiž proužek lepenky s kapslí. Roztržením proužku kapsle bouchne a ozve se zvuk typický pro Christmas crackers. Tento zvuk dal vlastně tomuto bonbónu jméno.

Otevírají se o Vánocích  a to hlavně u vánočního stolu nebo na různých vánočních večírcích. Je možné je zakoupit ve známých obchodních domech v Británii, ale je také možné si je vyrobit.

Studenti si jejich výrobu užili a každý si odnesl malý vánoční dárek.

Rádi bychom Vám všem popřáli krásné a klidné Vánoce a do nového roku hodně zdraví a štěstí. Studenti O1 a O2 (Mgr.Hedvika Kindlová)