Prohlídka varhan v kostele sv. Bartoloměje

6. 1. 2016 | Mgr. Ludmila Karolová, Silvie Rőmerová a Tomáš Konopásek

0qggx5mx6q_____26542646444

Dne 6. ledna 2016 jsme navštívili kostel sv. Bartoloměje za účelem prohlídky varhan. Seznámili jsme se zde s varhaníkem Alešem Noskem a položili jsme mu několik otázek:

Otázka: V kolika letech jste se začal učit na varhany?

Odpověď: Já jsem začínal poměrně pozdě – až v 19 letech v maturitním ročníku na učilišti v Novém Strašecí. Na konzervatoř jsem nastoupil v 21 letech a studoval jsem 11 let.

Otázka: Jak často chodíte cvičit, máte nějaký týdenní režim?

Odpověď: Po celou dobu, co jsem studoval, jsem měl doma k dispozici pouze klavír a cvičil jsem v kostele obden. Teď mám doma harmonium, což je nástroj podobný harmonice, jen vypadá jako hrací stůl varhan. Má dva manuály a pedál, takže mohu i varhanní skladby cvičit v teple domova.

Otázka: Vedl vás někdo v dětství ke hře na varhany?

Odpověď: Ne, mně se varhany začaly líbit až ve 14 letech jako malému ministrantovi v kostele. Rodiče mě nikdy nenutili, abych chodil do hudební školy. Do hudební školy jsem chodil dva roky soukromě a poté jsem nastoupil na konzervatoř.

Otázka: Vedete své děti ke hře na varhany?

Odpověď: Moje žena je také varhanice a zpěvačka, takže je u nás hudba na denním pořádku. Naše roční dcera ji vnímá přirozeně, jako součást života.

Otázka: Vy jste jediný varhaník tady v Rakovníku?

Odpověď: Na západě se používá funkce „titulární varhaník“, u nás tato funkce neexistuje, ale já jsem považován za hlavního (titulárního) varhaníka v Rakovníku. Pomáhá mi paní Hanka Staňková a někdy také moje žena.

Otázka: Je pravda, že jste založil festival varhanní hry zde v Rakovníku?

Odpověď: Ano, byla to premiérová záležitost, v červenci roku 2015 se konal první ročník ve spolupráci s muzeem. Doufáme, že budeme mít dost finančních prostředků na udržení této nové tradice. Byl bych rád, aby se varhany popularizovaly.

Otázka: Bylo zde nějaké zahraniční zastoupení?

Odpověď: Ano, kromě českých vystoupili i dva zahraniční – jeden z Německa z města Regensburg a druhý z Holandska z města Rijswijk. Obdivovali místní kostel.

Tímto článkem bychom chtěli poděkovat panu Noskovi za zajímavou prohlídku a seznámení s tímto královským nástrojem.

Za celou třídu C2B: Silvie Rőmerová a Tomáš Konopásek.

Foto: https://alesnosek.webnode.cz/