Republikový sněm ČSU

25. 4. 2016 | Veronika Holečková

esjr2i02fm_____5l8s5b2b27-13087480-1185252974821310-6210142895782478862-n

Vážení a milí studenti!

V pátek 22. dubna jsem jakožto delegátka zastupovala naši školu na republikovém sněmu České středoškolské unie.

Pro lepší přehlednost bych vám ráda představila, oč se vlastně jedná: Česká středoškolská unie je spolek žáků zastupující studenty středních škol v České republice. Cílem této společnosti je zastupovat, hájit a prosazovat NAŠE zájmy. Prostřednictvím názorů středoškoláků se snaží měnit systém vzdělávání. 

ČSU je složena z tzv. předsednictva, které sestává z předsedy (Štěpán Kment), 1. místopředsedkyně (Lenka Štěpánová), 2. místopředsedy (David Bouz) a dvěma dalších členů předsednictva (Jiří Palounek & Nhu Anh Tony Nguyen), pod nimiž stojí tým středoškoláků, který se členy předsednictva aktivně spolupracuje.

Tato unie existuje již něco málo přes 3 roky a je součástí platforma sdružující středoškolské unie z různých koutů Evropy, tzv. OBESSU-, která spolupracuje s Evropskou unií, Radou Evropy či s UNESCO.

Pokud vás ČSU zaujala, doporučuji si dohledat další informace na jejich oficiálních stránkách www.stredoskolskaunie.cz případně na jejich oficiálních facebookových stránkách.

Akce, které jsem se v páteční den účastnila, probíhala od 8:45 v pražském Goethe-Institutu. Po registraci jednotlivých členů následovalo představení toho, co ČSU za celý rok dokázala, a co se chystají dělat. Veškeré tyto informace jsou podrobně sepsány na jejich stránkách v rubrice „Projekty“.

Následovala volba do nového předsednictva, které je vypsáno o pár řádek výše. V podstatě se jednalo jen o ukázku toho, jak by měla vypadat správná kandidatura do předsednictva.

V odpoledním programu se konalo představení partnerů různých společností. Byla nám představena společnost INEX, Jeden svět, Akademie Discover a Pražský studentský summit. Jednotliví představitelé nám prezentovali, čím se jejich společnost zabývá a co nám může poskytnout. (Pokud jste zájemci o mezinárodní vztahy, dobrovolnictví, osobní rozvoj a politiku, pak doporučuji jednotlivé společnosti dohledat.)

Hlavním odpoledním programem ale byla panelová debata na téma „Svět se mění – proč ne střední škola?“, jejíž součástí bylo 5 velice zajímavých hostů, a to: Jiří Zlatuška, Radek Moc, Ondřej Šteffl, Bob Kartous a Filip Zajíček jakožto redaktor Students Time, který diskuzi moderoval.

  

Diskuze probíhala tak, že se hosté z počátku vyjadřovali ke stanovenému tématu a druhá část debaty byla věnována našim dotazům. Během panelu jsme diskutovali o tom, jak je to s postavením učitele, povinné maturitě z matematiky a o školském systému obecně. Diskuze to byla velice zajímavá a v dohledné době by se měl objevit její záznam.

Poslední částí celého programu byly workshopy na 4 témat – Co nás ve škole nenaučí, Vztah učitel-žák, Maturity a Fungování samospráv. Každý jsme si mohli vybrat pouze 2, kterých se zúčastníme. Účelem těchto workshopů bylo získat co nejvíce nápadů a postřehů ohledně daného témata. Cílem bylo nastínit problematiku a pokusit se k ní nalézt řešení, které bude ČSU během následujícího roku zpracovávat a podávat naše názory do vyšších sfér.

Jen bych ráda vyzdvihla fakt, že právě díky České středoškolské unii má hlas nás středoškoláků nějakou váhu a začíná být brán v potaz.  

Veronika Holečková, O7