Den Země

25. 4. 2016 | Mgr. Romana Parkmanová

1ghnh5w9w1_____gnwcrd7p1i-img-20160413-094146

Páteční 22. duben je pro celý svět největším ekologickým svátkem, neboť na tento den v kalendáři připadá „Den Země“. Historie tohoto svátku sahá až do roku 1970, kdy se v USA poprvé konaly environmentální protestní setkání a výukové programy s cílem podpořit environmentální hnutí po celých Spojených státech. Dnes slaví Den Země víc jak miliarda lidí ve 175 státech světa. Česká republika se k oslavám přidala v roce 1990 a od tohoto roku se snaží každoročně upozornit na dopady lidského chování na životní prostředí, a samozřejmě diskutovat o možných nápravných a preventivních řešení těchto problémů.

Naše škola oslavila Den Země hned několika akcemi. V úterý se první ročníky a biologický kroužek s profesorkami biologie vypravily do pražské botanické zahrady, kde právě probíhala výstava líhnutí motýlů. Mimo jiné zde studenti měli možnost vidět rostliny typické pro deštné lesy, jejichž ubývání je v současné době celosvětovým problémem.

 

Ve středu 13. dubna třída O3 pod vedením Mgr. Honsové a Mgr. Parkmanové podpořila akci „Ukliďme Česko“ a vydala se uklidit lokality v Rakovníku, s jejichž výběrem pomohl zástupce města pan Ing. Žďánský. Celá třída se tohoto úkolu chopila s neskutečným nasazením a zbavila tak část Rakovníka od odpadků, z nichž některé byly opravdu kuriózní. Naplnili jsme celkem dva kontejnery a 40 pytlů. Posbírali jsme nejen nechutnosti jako použité injekční stříkačky, prezervativy či hygienické potřeby, ale i praktický sušák na prádlo, téměř celý počítač a dokonce polovinu auta. Je neskutečné, co jsou lidé schopni jen tak odhodit na louku nebo do lesoparku.

V pátek 22. dubna se pak třída O3, C1B a studenti biologického kroužku vydali za poznáním do liberecké iQLandie. IQLandie nabízí celou řadu expozic např. geo, živly, člověk, věda v domě, vodní svět. Studenti zde měli možnost seznámit se např. s principem vodní přečerpávací elektrárny, s využitím solární energie k rozpohybování modelů letadel, mohli vidět tornádo, Faradayovu klec s blesky, zažít pocit zemětřesení na simulátoru nebo si vyzkoušet orientaci v prostoru jako nevidomý člověk.

Všechny akce byly velmi vydařené a pro nás všechny přínosné. Nicméně se Dnem Země náš zájem o přírodu a vztah člověka k životnímu prostředí nekončí. Naše škola se snaží rozvíjet myšlení studentů v souladu s trvale udržitelným rozvojem, vštěpovat jim správné zásady chování člověka k prostředí, ve kterém žijeme, neboť je to náš domov, a tak bychom o něj měli také pečovat.

A na závěr citát k zamyšlení: „Největší chyba je neudělat nic v přesvědčení, že toho můžeme udělat jen málo“ (Sydney Smith)

2016 - Ukliďme Česko

2016 - Botanická zahrada Praha