Primáni postoupili do národního kola soutěže Zlatý list!

29. 5. 2016 |

53dx3henib_____1c8js68vtc-wzlatylist-galerie-980

Obrovského úspěchu dosáhli po delší době studenti primy rakovnického Gymnázia Zikmunda Wintra. Klára Voříšková, Jonáš Fischer, Dita Pochmanová, Bára Polcarová, Ema Volfová a Matyáš Jenšovský vybojovali první místo v krajském kole tradiční přírodovědné soutěže Českého svazu ochránců přírody Zlatý list a postup do kola národního. Studenti museli prokázat své vědomosti z ochrany přírody, ekologie, zoologie, botaniky, ale také z noční oblohy nebo odpadů. V rámci soutěže závodníci prezentovali také svou celoroční práci pro přírodu.

„Výhra nás každopádně příjemně překvapila. Čekali jsme tak třetí, čtvrté místo a vůbec ne první," shodli se studenti. Na okresní kolo, které se konalo v Křivoklátě, se prý připravovali hodně. „Ale na krajské ve Vraném nad Vltavou už jsme to příliš nestihli, protože následovalo brzy po kole okresním. Ale zvládli jsme to a také díky paní profesorce biologie Romaně Parkmanové," zdůraznila parta mladých biologů s tím, že její hodiny mají rádi. „Líbí se nám její přesný a stručný výklad. Zajímavé příklady. Biologie je rozhodně zajímavá věda," vysvětlili studenti.

Ve Vraném nad Vltavou byly opět děti rozděleny do dvou hlídek po třech. Každá hlídka musela získat maximum bodů na devíti stanovištích. „Za každé stanoviště se mohlo získat deset bodů. Zhruba osmikilometrový okruh ušli za asi čtyři hodiny, takže večer přijeli domů totálně vyčerpaní, " popsala vyučující Romana Parkmanová. Také uvedla, že úspěch těchto dětí v soutěži vidí v tom, že už na gymnázium přišly s tím, že je baví přírodovědné předměty, zajímá je příroda. „Navíc chodí do biologického kroužku, který vedu. I tam načerpávají nějaké zajímavosti, zkušenosti na soutěže, kde se trošku začínají otrkávat," uvedla Romana Parkmanová.

Postup do národního kola vidí pro děti také jako velký přínos. „Tam budou mít možnost získat mnoho dalších zkušeností od odborníků. Ti se jim tam budou věnovat celý týden," upozornila Romana Parkmanová. Zmíněné soutěže se děti zúčastní od 13. do 18. června. Koná se v krajině nedaleko Telče. „Určitě se účastní přídavného programu jako je kroužkování ptáků, budou tam instalace fotopastí a tak podobně," doplnila Romana Parkmanová s tím, že má z úspěchu svých svěřenců, stejně jako její kolegové i vedení školy, ohromnou radost.

Poznámka: Také ve starší kategorii si studenti našeho gymnázia vedli v krajském kole Zlatého listu skvěle. Přesto, že jedna z hlídek dosáhla nejvyššího počtu bodů vůbec, tak v součtu bodů obsadili naši studenti druhé místo o pouhých 2,5 bodu za svými rivaly z Gymnázia Kladno.


Zdroj: http://rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/postoupili-do-narodniho-kola-souteze-zlaty-list-20160529.html