Working Holiday

4. 1. 2017 | J. Kubička

y10ruhj80l_____k963pmsg3f-602310771-780x439

V úterý 13. prosince se v aule gymnázia uskutečnila přednáška „Working Holiday“ bývalého studenta gymnázia Mgr. Jakuba Jaroše, který v současné době přednáší kartografii na Přírodovědecké fakultě UK Praha.

Cílem přednášky bylo představit nám jeho několikaměsíční pobyt s přítelkyní v Kanadě a následné putování po Severní Americe. Možnost strávit takovou dobu v Kanadě měli díky programu Working Holiday, který poskytuje občanům ČR ve věku 18-35 kanadská víza na jeden rok. Během tohoto roku můžete cestovat, pracovat a také až 6 měsíců studovat.

Po představení tohoto programu nám Jakub Jaroš vyprávěl o jejich příjezdu do Kanady. Získání práce v Kanadě prý bylo neuvěřitelně jednoduché a po prozrazení hodinového platu několikanásobně zvýšil pozornost všech posluchačů. Zdálo se, že někteří mají o své budoucnosti po maturitě jasno. V průběhu 5 měsíců byli schopni vydělat dostatek peněz, aby mohli procestovat část Severní Ameriky a navštívit některá opravdu zajímavá místa, jako je například Havaj či Yosemitský národní park.

Fotografie, které pořídil, byly naprosto dech beroucí a dost možná se našlo pár lidí, kteří si pomalu pod lavicí začali vyplňovat žádost o vízum. Kromě pohledu na nádhernou a jedinečnou krajinu nás přednáška obohatila i o spoustu zajímavých a užitečných informací například o životním stylu a charakteru tamějších lidí. Občasný doplňující vtipný komentář byl třešničkou na už tak skvělém dortu.

Celá přednáška byla fantastická a nabídka Working Holiday se ukázala jako opravdu lákavá. Udržet na dvě hodiny pozornost plné auly studentů není nic jednoduchého, ale v tomto případě to nebyl žádný problém.

J. Kubička (student C4B)