Výlet do Španěl s ochutnávkou Francie

26. 6. 2017 | Mgr. Hedvika Kindlová, Magdalena Pidrmanová

k1j1tizn8b_____66mljctr7j-img-0118

V sobotu 17.6. přijel před budovu gymnázia autobus, ze kterého jsme se začali trousit my, cestou zmožení studenti, po náročné noci zkroucení jako paragraf a zmuchlaní jako balicí papír. Ale také šťastní a plní dojmů a zážitků z výletu po „severu Španělska s ochutnávkou Francie“, jak zněl jeho samotný název.

A co všechno jsme za týden zažili?

Po zhruba čtrnáctihodinové cestě z Rakovníka nás autobus dopravil do přístavního francouzského městečka Bordeaux, kde na nás ihned po výstupu dýchla vůně moře. Cestou ke katedrále svatého Ondřeje (Cathédrale St-André) jsme hned minuli spoustu malých kavárniček s markýzami a židlemi vystrčenými až na chodník, jak je pro celou Francii typické. Dále jsme si prohlédli spoustu zajímavých staveb, až jsme došli na Esplande des Quinconces, nádherné prostranství se stromořadími, sochami a kašnou. Po večeři jsme se jeli ubytovat na hotel F1.

Druhý den jsme přejeli již do Španělska, konkrétně do oblasti Baskicka. Odpoledne jsme strávili v přímořském městě San Sebastian, kde jsme si prohlédli bývalou býčí arénu, radnici, která dřívě sloužila jako kasíno, historickými uličkami jsme došli ke kostelu svatého Vincenta, ochutnali místní pintxos, což jsou malinké jednohubky v podobě baget se sušenou šunkou jamón, smažených sýrových koulí, chlebíčků s ančovičkami a mnoho dalšího a nakonec jsme si vyšlápli kopec na vyhlídku, ze které jsme si mohli prohlédnout celé město, krásný romantický ostrov i oceán i nádhernou pláž La Concha.

Třetí den jsme se vydali do samotného srdce Baskicka. Městečko Guernica bylo na rozkaz generála Franka v roce 1937 bezdůvodně vybombardováno, symbolizuje tedy statečnost a sídlí zde baskický parlament. Hrdost Basků zde podtrhuje stoletý dub, symbol tohoto národa. Odpoledne jsme přejeli do městečka Bilbao, kde jsme si v Guggenheimově muzeu prohlédli zajímavé moderní umění včetně samotné titanové stavby, podívali jsme se i do historického centra.

Čtvrtý den našich cest jsme z Baskicka přejeli do Kantábrie, konkrétně do jeho hlavního města Santanderu, kde jsme si opět mohli užít písečné pláže, nasbírat mušle pro maminku a ochutnat místní jídla. Pokud se nám tedy zadařilo domluvit se, místní totiž umí anglicky jen zřídka. Odpoledne jsme se podívali do historického městečka Santillana del Mar, které svým názvem může mnohé zmást, ale opravdu neleží u moře. Prohlédli jsme si románský kostel, prošli si kamenné uličky a měli opět možnost nakoupit nějaké suvenýry.

Pátý den jsme místo naplánované Vitorie jeli do města Pamplona, známého pro své býčí zápasy, o kterých se zmiňuje Ernest Hemingway ve svém románu „Fiesta“ a který na ně sám v tomto městě chodil. Svátky jsme minuli o 14 dní, 7. července vypuknou v Pamploně týdenní slavnosti. Měli jsme možnost prohlédnout si samotnou arénu, která je třetí největší na světě (po Mexiku a Madridu).

Šestý, poslední den, nás čekala prohlídka druhého nejmenšího státu – Monaka. Viděli jsme krásné botanické zahrady, v místní katedrále jsme zhlédli hrob princezny Grace Kelly, který byl bohatě zdoben růžemi, byli jsme na prohlídce Oceánografického muzea i Knížecího paláce, před kterým jsme byli svědky poledního střídání stráží, obědvali jsme přímo v centru a stateční, kteří ještě nebyli zmoženi vedrem, se šli podívat na kasíno Monte Carlo a přilehlé pláže.

I když byl program vzhledem k počasí a dlouhým cestám autobusem náročný, všichni jsme výlet hodnotili kladně a byli jsme rádi za vyčerpávající výklad pana průvodce. Poznat bohatství severního Španělska byl opravdu zážitek.

Magdalena Pidrmanová, C3A