Temešvár? Skvělá zkušenost pro studenty se zájmem o matematiku a fyziku!

26. 12. 2017 | Mgr. Vojtěch Delong, Dominik Bém

cd9tv6d7b0_____ob8wwl5gb3-p1190354-5

V pondělí 6. listopadu se z naší školy vydalo 12 zájemců o matematiku a fyziku společně s vyučujícím Vojtěchem Delongem do Prahy. Odtud jsme společně vyrazili s ostatními studenty ze středních škol do učebního střediska Fakulty elektrotechnické ČVUT v Temešváru. Cesta byla trochu delší, ale nakonec jsme dorazili.

Po příjezdu jsme se ubytovali ve svých pokojích a čekali na další pokyny. Byli jsme svoláni do hlavní místnosti a obeznámeni s programem na 5 dní. Poté nás čekal lahodný oběd a po něm první přednáška o systému souřadnic a vektorech. Přednášky trvaly zhruba hodinu a půl a mezi nimi byly 30 minutové pauzy. Dalším bodem programu byly pohyby v homogenním tíhovém poli Země. Po večeři jsme se mohli těšit na hrátky s relativitou v podání Vojtěcha Delonga. Po přednášce většina z nás zalezla na pokoje a nebo hrála ve společenské místnosti stolní tenis.

 

Další dny probíhaly velmi podobně. Každý den proběhlo několik fyzikálních a matematických přednášek, z nichž pro mne mezi nejzajímavější patřila přednáška na téma laser od Dr. Mgr. Petra Koníčka. Za normálních podmínek bychom v noci pozorovali oblohu hvězdářským dalekohledem, ale podmínky nebyly vůbec dobré, a tak hvězdářský dalekohled nechali profesoři na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze.

Ve volném čase jsme měli možnost zahrát si stolní tenis, stolní fotbal, šipky, procházet se po okolí a obdivovat přírodu nedaleké Orlické přehrady nebo se zabývat samostatnou prací v podobě řešení příkladů, jejichž nejlepší řešitelé byli poslední den oceněni.

Podle mě to byla skvělá zkušenost. Člověk se zájmem o matematiku a fyziku si zde najde své místo. Přednášky mě bavily a hltal jsem informace do posledních sil. Poznal jsem se se skvělými lidmi a známé tváře z minulého roku opět pozdravil. Kdybych dostal nabídku jet znovu, určitě bych příliš dlouho neváhal.

Dominik Bém, C3B