Vánoce na FELu :)

11. 1. 2018 | Mgr. Martina Voříšková, Jiří Zelenka

0ony37lias_____8jq63zcmid-avf17-07-vanoce-s-fyzikou-2017

V čase, kdy ostatní studenti zmizeli po Sami sobě na prodloužené vánoční prázdniny, my, zájemci o fyziku, jsme se sešli před dálkovým autobusem směr hlavní město.

Cesta ubíhala rychle. Než jsme se nadáli, už nás vítal u silnice vytoužený nápis Praha. Ze zastávky autobusu Hradčanská je to na Fakultu elektrotechnickou ČVUT asi 10 minut, a tak jsme se pozorujíce kluziště na Vítězném náměstí rychle blížili k našemu plánovanému cíli.



Na fakultě nás přivítali menším občerstvením a zajímavou přednáškou. Prof. RNDr. Petr Kulhánek, CSc. nás seznámil s Příběhem vody. Chronologicky, a hlavně pro středoškoláka srozumitelně, nám tento významný teoretický fyzik a popularizátor astrofyziky a astronomie popsal vývoj atomů vodíku a kyslíku od samotného velkého třesku až po vznik molekuly vody.

Příběh (byť z jiné akce) si můžete přehrát:

Po skončení přednášky jsme se vydali s průvodcem na různá pracoviště nacházející se na katedře fyziky, katedře energetiky a katedře měření FEL ČVUT.  Při této akci byl k nahlédnutí detektor částic, bezodrazová komora, laboratoř vysokých napětí a mnoho dalších zajímavých pracovišť.

Akci jsme si náramně užili. Sice jsme do Rakovníka přijeli až v sedm hodin večer, ale to nám nezkazilo chuť se na Vánoce s fyzikou vypravit příští rok znovu.

Jiří Zelenka, C2A