Partnerství s VŠCHT Praha

9. 10. 2016 | Ing. Kamil Březina

f3za2ik2xy_____Vscht-vscht-v-praze

Již tradičně dobře připravená a na vysoké úrovni organizovaná výuka chemie i dalších přírodovědných předmětů a dlouholetá úspěšná spolupráce našeho gymnázia s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze vyústily v uzavření Smlouvy o partnerství mezi oběma školami. GZW je nositelem titulu „Partner VŠCHT Praha pro středoškolskou odbornou činnost“ a VŠCHT je naopak Partnerem GZW Rakovník pro přírodovědné předměty. Ředitelka gymnázia PhDr. Zdeňka Voráčková k tomu dodává: „ Je to pro nás určitě významný počin, neboť úzká spolupráce mezi střední a vysokou školou je výhodná pro obě strany. Naši studenti získávají důležité kontakty s vysokou školou, jejími pracovníky a vědou vůbec a mají možnost se aktivně zúčastnit různých aktivit, které pro ně univerzita připraví, jako jsou vědecké konference, přednášky, hodiny moderní chemie, tuzemské i zahraniční exkurze, letní školy, letní tábory nebo přírodovědné jarmarky. Vysoká škola si naopak v řadách našich středoškoláků může hledat a i trochu formovat vhodné adepty pro budoucí studium.“

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze je největší vysoká škola ve střední Evropě se zaměřením na chemii s vysokým mezinárodním renomé. Ze všech vysokých škol u nás využívá největší objem peněz na vědu a výzkum. A konečně VŠCHT Praha patří mezi 4 % nejlepších univerzit na světě podle žebříčku Centre for World University Rankings (CWUR) pro rok 2015, který se zaměřil na ukazatele kvality teoretického vzdělávání a praktické přípravy studentů, ale i na úroveň vědeckých pracovníků a jejich výzkumu. Ve světle těchto aspektů je uzavření smlouvy o partnerství s VŠCHT skutečně prestižní záležitost, která může naše gymnázium dále posunout do vyšších pater českého středního školství. Ve spolupráci s VŠCHT Praha jsou vyučující naší školy zapojeni do mezinárodních projektů Amgen Teach, který je zaměřený na badatelsky orientovanou výuku přírodních věd, a SciChallenge, jenž se orientuje na novou soutěž pro děti a mládež v oblasti přírodních věd, technologií, inženýrství a matematiky.

Co říci závěrem? Život je chemie, chemie je radost, radostí je úspěch, úspěch přináší studium na Gymnáziu Zikmunda Wintra.