Bára pro Rakovnický deník: Příští rok půjdu do soutěže znovu :)

11. 2. 2017 |

epcip17qnj_____5cjru46fm2-wbara-sekyrova-denik-630


Rakovnický deník informoval o mimořádném italském úspěchu Báry Sekyrové z tercie a také o ocenění naší pedagožky Mgr. Lenky Hejdové. Autorem článku je Jana Elznicová.



Česká krajina vyhrála v Itálii Báře druhé místo

Za fantastický úspěch lze brát druhé místo, které vyhrála třináctiletá Barbora Sekyrová ze Šanova na Rakovnicku v mezinárodní výtvarné soutěži Piccoli Artisti del Natale.
Zdroj: http://rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/ceska-krajina-vyhrala-v-italii-bare-druhe-misto-20170211.html

Každoročně, a to už padesát let, se jí účastní děti nejen z několika zemí Evropy, ale i ze střední Afriky nebo Japonska. Letos své obrázky poslalo do kláštera Santuario e Seminario di Gesu Bambino v italském Arezanu více než 1 500 mladých výtvarníků. Několik prací sem poslalo také Gymnázium Zikmunda Wintra v Rakovníku, jehož je Bára studentkou.

A protože se jednalo o padesátý ročník této soutěže, získala Bára nejen pamětní plaketu, ale i porcelánovou sošku Jezulátka, kterému je podle vzoru chrámu Panny Marie Vítězné na Malé Straně v Praze zasvěcen i klášter v italském Arezanu.

Pro Rakovnický deník Bára Sekyrová řekla: „Mám velikou radost a příští rok se pokusím jít do soutěže znovu." Její obrázek zabodoval u poroty tím, že na něm zvěčnila nejen Jezulátko, ale i krásu typicky české krajiny. A také proto, že se jednalo o malbu. K té totiž soutěžící sahají jen zřídka.

V podzemní části překrásného kláštera je podle profesorky rakovnického gymnázia Lenky Hejdové, která pro cenu do Itálie odjela, umístěna trvalá výstava všech výtvarných prací, které získaly ocenění za absolutní vítězství v uplynulých padesáti letech. „Vystaven je zde také obrázek naší bývalé studentky Marie Adensamové, která první místo získala v roce 2011," upozornila Lenka Hejdová.

Gymnázium Zikmunda Wintra se soutěže účastní již 20 let. Za tuto dobu se na některé z pozic pro absolutní vítězství umístilo pět studentek. Dodejme, že Lenka Hejdová v Itálii převzala cenu za dlouhodobou spolupráci a vedení studentů při výtvarné činnosti. „Začali jsme se před lety soutěže zúčastňovat, protože mi přišlo roztomilé, že mají Pražské Jezulátko také ještě někde jinde nežli v Praze," vysvětlila Lenka Hejdová.


Zdroj: http://rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/ceska-krajina-vyhrala-v-italii-bare-druhe-misto-20170211.html



ZdrojZdroj: http://rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/ceska-krajina-vyhrala-v-italii-bare-druhe-misto-20170211.html