Míša: Probojovat se na mistrovství ČR jsem si dlouho přála...

16. 4. 2017 |

ph6ihq4ozm_____wm_denik-630-16x9

Bezmála osmnáctiletá Michaela Železná je studentkou septimy rakovnického gymnázia. A je současně všestrannou sportovkyní. Nejvíce ji ale jako členku Klubu plaveckých sportů Rakovník baví právě plavání. Je držitelkou několika klubových rekordů.

Za největší dosavadní úspěch považuje účast na Zimním mistrovství České republiky dorostu a dospělých v krátkém bazénu, které se konalo v Plzni. Sešla se zde kompletní domácí špička plavců a Míša si vyplavala velice solidní 24. místo.

Jaký styl jsi v Plzni plavala?
Svou nejoblíbenější trať padesát metrů prsa. Dlouho jsem si přála dostat se na mistrovství České republiky a to se podařilo. Mám z toho velkou radost.

Kde trénuješ, když je rakovnický bazén už delší dobu uzavřen?
Je to velká komplikace. Musíme třikrát v týdnu jezdit do Kladna což je to pro členy klubu hodně těžké. Především časově náročné, protože jeden trénink zabere pokaždé více jak čtyři hodiny. Vozí nás tam rodiče, bez kterých by oddíl nemohl fungovat.

Kdy jsi s plaváním začala a kdo je tvým trenérem?
Asi v pěti letech. Závodně plavu zhruba pět let. Teď nás vede trenér Radek Borovka.

Co pro tebe plavání znamená? 
Našla jsem se v něm. Je pro mě odreagováním, relaxací.

Uvažuješ o letním mistrovství? 
Ano uvažuji, ale je to o něco těžší. Jednak musím zaplavat kvalifikační časy v padesátimetrovém bazénu, kterých je v České republice jen velice málo a navíc se jedná o jednotlivá kola Českého poháru za účasti české špičky včetně reprezentantů a zahraničních plavců. Zároveň mám oproti minulým sezónám méně natrénováno a to, bohužel opět musím zopakovat, z důvodu uzavření našeho bazénu a nutnosti jezdit na Kladno.

Máš nějaký sen v souvislosti s tvým oblíbeným sportem?
Stáhnout osobní rekord, který je 37 sekund. Ale myslím, že se to podaří. Rezervy tu jsou. S ohledem na to, že podzimní příprava nebyla tak kvalitní, jak by mohla být. Nežli jsme s ní mohli začít, přišla zmiňovaná rekonstrukce rakovnického bazénu i kladenského. Ta kladenská trvala do začátku října. Také jsem byla nemocná, a tak jsem začala trénovat až v listopadu.

A v životě?
Teď je důležitá škola.


Pro Rakovnický deník Jana Elznicová.
Zdroj: http://rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/misa-je-drzitelkou-nekolika-klubovych-rekordu-20170416.html