Jsme jediná střední škola spolupracující s ÚOCHB AV ČR

25. 3. 2018 | Ing. Kamil Březina

tljzmkd7vg_____41wsgry5fd-uochb-2017-c2a-c3a-c3b-064

Pondělí 19. března 2018 se stalo dalším významným dnem, který se zapíše do historie našeho gymnázia. Ředitelka školy PhDr. Zdeňka Voráčková a ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky RNDr. PhDr. Zdeněk Hostomský, CSc. podepsali Memorandum o vzájemné spolupráci. Podobné partnerství ÚOCHB uzavřel s Univerzitou Karlovou, VŠCHT Praha a CEITEC MU. Jsme tedy dosud jediná, a tudíž pilotní střední škola v ČR, která má podepsanou smlouvu o spolupráci s tímto prestižním ústavem AV.

Cíle spolupráce citované z Memoranda: „Obě strany mají společný zájem na zahájení spolupráce v oblasti vzdělávání středoškolské mládeže s cílem prohloubit zájem studentů o studium přírodních věd, zejména chemie. Sdílejí proto odhodlání společně rozvíjet praxi v oblasti zajištění přednášek pro studenty vysoce kvalifikovanými vědeckými pracovníky (v prostorách gymnázia) a v zajištění exkurzí do laboratoří ÚOCHB.“

Z hlediska spolupráce s akademickými organizacemi je naše gymnázium zcela jistě výjimečné. Unikátní partnerství se 4 pražskými prestižními vědeckými institucemi – VŠCHT, FEL ČVUT, Přírodovědeckou fakultou UK a ÚOCHB AV ukazuje na kvalitu přírodovědného vzdělávání na naší škole, které by nebylo možné dosáhnout bez dobře připravené a na vysoké úrovni organizované výuky chemie i dalších přírodních věd, které mají v regionu dlouholetou tradici. Taková spolupráce především přináší zajímavý profit našim studentům v podobě ještě lepší přípravy ke studiu na vysokých školách a poznání akademického prostředí.

ÚOCHB AV je významnou veřejnou výzkumnou institucí v ČR v oblastech organické chemie, biochemie, chemie přírodních látek, bioorganické a medicinální chemie, analytické chemie, molekulární a chemické biologie, syntetické nanochemie, fyzikální chemie, výpočetní chemie, bioinformatiky a dalších oborech. Jakákoliv témata z uvedených disciplín, která by naše studenty zajímala a mohla by být námětem některé vědecké konference na GZW ve spolupráci s ÚOCHB, mohou studenti podávat v kabinetě č. 215 Kamilu Březinovi.