Setkání lovců želvušek

3. 5. 2024 | Michaela Tvrzová, Mgr. Jitka Matyášová

Pětice studentek z naší školy (Míša Tvrzová z C2A, Natálie Matesová z C3B, Šárka Tran, Tereza Pivoňková a Tereza Ullrichová z O7) navštívila „Setkání lovců želvušek“ na Univerzitě Palackého v Olomouci. Tato akce navazuje na celorepublikový průzkum výskytu želvušek v ČR, kterého jsme se na podzim 2023 zúčastnili. Míša o želvuškách píše ročníkovou práci, ostatní studentky se zapojily do průzkumu v rámci biologického semináře. Zde jsou jejich dojmy.

vclapgyf4m_____Image (14)

Dne 20. 4. 2024 v 10 hodin dopoledne jsme se společně s dalšími studenty z různých gymnázií po celé České republice sešli v budově Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci při jedinečné příležitosti, a to již druhém setkání lovců želvušek (první se uskutečnilo před dvěma lety). Někteří z nás se už znali z předchozího večera, kdy jsme se v téhle budově setkali s panem Vollerem, hlavním organizátorem této akce, a dostali jsme unikátní možnost prohlédnout si naše vlastní vyizolované vzorky pod elektronovým mikroskopem.

V první části programu nás čekaly celkem 4 velice zajímavé přednášky. První dvě si připravili pánové J. Voller a D. Vítek, zkušení želvuškáři, přičemž první z přednášek byla na námi předem odhlasované téma Třetina života v kómatu s halucinacemi, druhá s názvem Z extrému do extrému pak pojednávala o tom, proč želvušky přežijí skoro všechno. Na ně poté navázaly prezentace 2 středoškolských studentek, které nás obeznámily se svými bohatými poznatky získanými během práce na projektu Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého jménem Badatel, kde se obě dvě věnovaly výzkumu prováděnému se želvuškami.

V odpolední, tedy druhé části programu nás potom čekala poměrně důkladná prohlídka části prostorů samotné budovy LF, především těch, kde operují želvuškáři a další mikrobiologové. Tam jsme byli seznámeni s různými přístroji a všemožnými metodami a postupy, které mnohonásobně usnadňují a posouvají vědeckou práci, jako například automatizovaná chemická knihovna nebo platforma pro robotický screening léčiv. Akce byla ukončena okolo šestnácté hodiny.

Během celého dne jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí nejen ze světa želvušek a zároveň nám tato akce poskytla příležitost k objevování mimořádných krás dalekého města Olomouc.

Text: Michaela Tvrzová
Fotky: Natálie Matesová,  Tereza Pivoňková,Šárka Tran, Tereza Ullrichová