Hrozba teroristických útoků v současném světě bohužel nepolevuje. Chemie se svojí vlajkovou lodí – biochemií, a mikrobiologie mohou lidstvu pomoci…
Proti teroristům bojují elitní jednotky, zvláštní komanda, ale také speciálně cvičená zvířata. V budoucnosti proti nim bude možné použít také pivní kvasinky. Američtí vědci je totiž geneticky modifikovali tak, aby výrazně zezelenaly, pokud by okolní vzduch obsahoval molekuly výbušnin. Uvádí to studie odborníků filadelfské univerzity, která byla před časem zveřejněna v časopisu Nature Chemical Biology.
Kvasinky Saccharomyces cerevisiae, používané jako základ droždí v pekárnách a pivovarech, američtí vědci geneticky změnili přidáním určitého genu z krysy, reagujícího na přítomnost molekul dinitrotoluenu (DNT), které jsou vedlejším produktem výroby výbušniny trinitrotoluenu (tritolu, TNT) a jsou v ní obsaženy. Naši studenti se o TNT učí v organické chemii ve třetím, resp. sedmém ročníku. Policejní psi určení na vyhledávání výbušnin jsou tedy cvičeni na hledání DNT, protože ten zanechává výraznější pachové stopy. Samo dodání krysího genu do kvasinek ale nestačí. Aby se přítomnost molekul výbušniny zjištěná krysím genem projevila, přidali vědci do kvasnic další gen, který jim umožňuje měnit barvu na zelenou.
Protiteroristické kvasnice připravil tým Templovy univerzity ve Filadelfii vedený prof. Dannym Dhanasekaranem, který ale ve zveřejněné studii zdůraznil, že celá věc je ještě v experimentálním stadiu. Domnívá se však, že nový biosenzor bude brzy schopen nasazení pro detekci výbušnin a chemických zbraní.
Genetický kód kvasinek Saccharomyces cerevisiae byl rozluštěn v roce 1996 a od té doby je vědci využíván k nejrůznějším experimentům.
Kamil Březina