Soustředění vítězů SOČ

23. 9. 2019 | Mgr. Martina Voříšková, Jiří Zelenka

zfnkhre5wq_____gd66iqjk7v-lsvs-ls-2019-06

Děkujeme Jirkovi Zelenkovi, že se s námi podělil o zážity z výběrového Soustředění vítězů SOČ:

Na začátku září jsem se zúčastnil týdenního Soustředění vítězů SOČ (Středoškolské odborné činnosti) v Brně. Na soustředění jsem byl pozván na základě mé ročníkové práce z oboru matematika, na které jsem pracoval ve 2. a 3. ročníku pod vedením Mgr. Vojtěcha Delonga a se kterou jsem se umístil na 8. místě na celostátní přehlídce SOČ v Opavě.

Akce byla zahájena v pondělí po obědě seznamovacím programem pod vedením improvizační herečky. Po seznamovacích aktivitách následovala večerní prohlídka centra města. Místní profesorka dějepisu nám ukázala kostel sv. Jakuba Staršího, Starou radnici, Brněnský orloj, brněnského draka a mnoho jiných památek.

V následujících dnech probíhala řada zajímavých přednášek a kurzů. Bylo nám doporučeno mnoho tipů, jak řešit nejčastější problémy se psaním odborné práce. Lektoři nám ukazovali, jak mají vypadat obhajoby prací jak po stránce počítačové prezentace, tak po stránce výkladu k ní. Učili jsme se tvořit postery se zkušenou účastnicí mezinárodních soutěží s prací SOČ (SOČ nemá mezinárodní kolo, ale na celostátní kolo navazuje hned několik mezinárodních soutěží). Neposledním bodem programu bylo psaní článků pro konferenci a do odborného časopisu.

Ani exkurze nás neminuly. Viděli jsme Moravské zemské desky včetně přebalu (z 16. století) v Moravském zemském archivu. Navštívili jsme instituci CEITECH, kde například vyvíjejí a vyrábějí mikročipy (jednoduché „procesory“) do nejrůznější elektroniky, nebo zkoumají povrchy materiálů elektronovými mikroskopy, tedy mikroskopy, které ke zkoumání povrchu nepoužívají viditelné světlo, ale proud elektronů.

Soustředění se velice vydařilo a doporučil bych ho všem, kteří nezůstanou jen u SOČky a budou na vysoké škole pokračovat v psaní dalších odborných prací.

Jiří Zelenka, C4A