Cesta za poznáním v kolektivu lidí se stejnými zájmy mě moc bavila

28. 8. 2021 | Mgr. Martina Voříšková

kqwehail5p_____vyfuci_tabor_2

Adam Bretšnajder (po prázdninách O5) prázdninové lenošení, zdá se, neprovozuje. Díky vynikajícímu umístění v celostátním kole Astronomické olympiády strávil několik letních dní na výběrovém soustředění a přední umístění ve Výfuku mu umožnilo účast na vědeckém táboře. Adam se s námi podělil o zážitky z obou akcí. 

Probojovat se na výběrové soustředění Astronomické olympiády je snem mnoha mladých astronomů. Určitě to byl mimořádný zážitek… 
Ano, byly to čtyři moc pěkně strávené dny v penzionu U Lva v Srbsku u Karlštejna s lidmi, které baví to, co mě.  

Přibliž nám trochu program takového soustředění… 
Na programu byly nejen odborné astronomické přednášky o supernovách, Slunci, souhvězdích a Messierových objektech hlubokého vesmíru, ale i užitečné přednášky o sférické geometrii a praktických výpočtech. Čekal na nás ale také sedmiapůlhodinový test složený z teoretické části, datové analýzy a pozorování, letos bohužel kvůli počasí pouze s využitím slepé mapy. Uskutečnit se mělo také volné popovídání s panem profesorem Petrem Kulhánkem, což je vždy to nejzábavnější, ale bohužel se ze zdravotních důvodů pana profesora neuskutečnilo.  

Tak určitě příště. Soustředění bylo výběrové. Kam se vybíralo? 
Vybírali se účastníci Mezinárodního kola astronomické olympiády. I když mi to nevyšlo, jsem moc rád, že jsem tam mohl být. Velmi mě bavilo postoupit se svými souputníky na cestě k porozumění vesmíru zase o pár krůčků dál. Tím chci studenty motivovat k řešení Astronomické olympiády. I když je to jedna z nejtěžších olympiád, tak se díky ní dá spoustu věcí naučit, získat nové kontakty v oboru. Kdo ví, třeba se na nějakém soustředění potkáme.  

To by bylo moc fajn. A jak bylo, Adame, na táboře? 
Výfučí tábor, to byla čtrnáctidenní akce pod heslem: Zážitek nemusí být dobrý, ale intenzivní! A intenzivní opravdu byl. Někdo by si možná myslel, že na táboře organizovaném Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy budou jen nějaké přednášky a nic víc. Omyl! Moc pěkné přednášky tam sice byly, ale ani zdaleka nezaplňovaly většinu programu.  

Nenapínej nás… 
Zbytek byly originálně vymyšlené, zpracované a provedené táborové hry na motivy seriálu Návštěvníci, expedice ADAM2021. Bylo naprosto normální, že se uprostřed noci začala ozývat hardrocková skladba The army of the night maximální hlasitostí a následovala několikahodinová noční bojová hra.  Po takhle intenzivním programu se mi už třetí den tábora zdálo, že se s ostatními znám odjakživa. Byla to vynikající komunita, moc jsem si to užil, i když mě pak většinou všechno bolelo.  

Prý za vámi na tábor přijela Česká televize… 
Ano. Česká televize nás natáčela pro Zprávičky na Déčku 6. 8. 2021. Já tam popisuji refraktometr a jeho užití, i když mě dost sestřihali (video níže, případně zde: https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10265744641-zpravicky/221411000160806).

To ještě není všechno… 
Dalším bonusem je, že jsem byl „naverbován“ jako nový organizátor Výfuku. Řešení Výfuku žákům nižšího gymnázia vřele doporučuji. Výfuk, to nejsou jen fyzikální úlohy, to je také skupina super lidí. Jsem rád, že toho mohu být součástí.  

Přejeme mnoho dalších úspěchů! 

Výfučí tábor - Adam stojí druhý zprava.
Výfučí tábor - Adam stojí druhý zprava. Zdroj fotografie: Facebook Výfuku https://www.facebook.com/ksvyfuk/