Lidský počítač

13. 6. 2022 | Metoděj a Antonín Svobodovi

ipdsve3hta_____bullet-3441002_1280

Protože se školní rok blíží ke konci a hodiny trvají stále déle, rozhodli jsme se zpestřit vyučování trochou interaktivní a kolektivní spolupráce, kdy se na dvě hodiny staneme velkou kalkulačkou.

V úterý 28. června třetí a čtvrtou hodinu se s případnými zájemci z řad studentů sejdeme ve třídě 033 a přes jednoduchou výrokovou logiku si rozdělíme role tří komponentů potřebných pro sestavení sčítacího a odečítacího obvodu (viz obrázek). Až bude vše jasné, přesuneme se do velké tělocvičny a jednotlivé komponenty poskládáme tak, aby byly společně schopny spočítat několik příkladů v binární soustavě. Ke značení nul budou sloužit bíle čtvrtky (popřípadě jakákoli jiná bílá věc) a jedničky budou značit černé nebo tmavé kusy oblečení (popřípadě papír, boty nebo mobil).

V případě zájmu o přeměnu v logický člen a zapojení do obvodu prosím vyplňte formulář zde. S sebou budete potřebovat smysl pro přesnost, spolupráci a již zmíněný bílý papír a černý kus oblečení.

Název “logický člen” může být vcelku zavádějící, takže bychom rádi podotkli, že každý bude dělat nejjednodušší možnou práci a komplexita vznikne až ve spojení všech členů. Jedinec se bude pouze koukat na dvojici před sebou a pomocí základního vyhodnocení zvedne bílou nebo černou čtvrtku.

V „napětí“ budeme očekávat všechny nadšence a doufáme že si to všichni užijeme v plném „proudu“.