Třída O3 dobyla archeoskanzen Březno!

19. 9. 2024 | Ondřej Špatenka (O3)

ziuir84ozy_____20240912_114809

Ve čtvrtek 12. 9. 2024 se třída O3 vydala na vzrušující dobrodružství do minulosti. Náš cíl? Archeoskanzen Březno, místo, kde ožily dávné časy, unikátní skanzen, který nám nabídl jedinečný pohled do života našich předků.

Okolo desáté hodiny jsme přijeli do Března u Loun, odkud jsme nejprve vystoupali na Písečný vrch. Zde jsme se dozvěděli mnoho informací o krajině, jak vypadala před několika tisíci lety a také o těžbě kamenů, jenž byly používány již v době pravěku na výrobu předmětů pro každodenní život pravěkého obyvatele. Dále jsme se dozvěděli o evoluci člověka a lovcích a sběračích.

Ve skanzenu jsme usedli do malebné repliky domu s ohněm uprostřed z mladšídoby kamenné, kde nám průvodce Milan v pravěkém obleku vyprávěl o archeologii. Poté nám ukázal starobylý rituál a následněpředvedl pravěké nástroje.

Mezitím jsme také potkali místního roztomilého kocoura Čestmíra, kterého si všichni hned oblíbili.

Dále jsme si mohli vyzkoušet některé fascinující činnosti, které byly kdysi běžnými řemesly. Například umlít vlastní mouku, obrousit břidlici, nebo vyzkoušet pravěkou vrtačku.

Náš výlet už se pomalu začal chýlit ke konci, tak jsme se rozloučili s Milanem a Čestmírem a vydali se zpět k autobusu.

A co jsme si z tohoto výletu odnesli? Kromě spousty nových poznatků a zážitků, určitě i větší úctu k přírodě a práci našich předků."