Bronzoví na Ekologické olympiádě ve Vlašimi

24. 9. 2024 | Mgr. Jitka Matyášová

pou080cdtj_____ekologicka

I letos jsme měli tříčlenný tým na krajském kole Ekologické olympiády ve Vlašimi, které se uskutečnilo 20. a 21. 9. 2024. Tentokrát naši školu reprezentovali Johana Gellrichová z C3A, Barbora Kubíková z C2A a Jan Vospálek z O6. Téma tohoto ročníku bylo velmi aktuální: Voda v krajině a adaptace na klimatickou změnu.

Soutěž má několik částí: poznávačku, vědomostní test a dvě praktické úlohy. V první praktické části dostaly jednotlivé týmy k průzkumu úsek řeky Blanice, kde měly prozkoumat vybrané chemické, fyzikální a biologické vlastnosti řeky včetně popisu zde rostoucích druhů rostlin a nalezených živočichů. Následně měli studenti navrhnout opatření, která by zlepšila podmínky pro život organismů. Svá bádání zpracovali a prezentovali před komisí.

Druhá praktická část se uskutečnila v sobotu a byla již tradičně pracovní – v chráněné lokalitě NPP Hadce u Želivky týmy odstraňovaly na vylosovaném úseku mech, který zarůstá lokalitu a brání v růstu vzácným endemickým rostlinám.

Naši soutěžící celkově obsadili úžasnou třetí pozici. Studentům gratulujeme a děkujeme za vzornou reprezentaci školy!

Poděkování patří též pořadatelům z ČSOP, kterým se kromě výborné organizace celé akce daří vytvořit na soutěži příjemnou a přátelskou atmosféru, takže jsme si odvezli nejen bronzovou medaili, ale i spoustu nových zkušeností a dobrý pocit z příjemně strávených pár dní mezi milými lidmi.