Geologický blok

21. 10. 2024 | Mgr. Julie Andrová

sr3z9a0exw_____526585

Ve dnech 14. až 16. října proběhl již tradiční geologický blok pro studenty prvních ročníků a kvinty. V pondělí jsme zamířili na exkurzi do Koněpruských jeskyní, kde nás kromě prohlídky jeskyní čekal i program v nedávno otevřeném Domě přírody Českého krasu. Nakonec jsme si prošli naučnou stezku Zlatý kůň. Během procházky nechyběla zastávka v lomu, v rámci které jsme hledali zkameněliny. Některým studentům se podařilo najít skutečně pěkné kousky.

V úterý byly na programu 2 odborné přednášky. Nejprve to byla přednáška Mgr. Kateřiny Blažkové, archeoložky Muzea T.G.M. Rakovník, která nám povídala o nálezu 12 zlatých mincí na Rakovnicku z ledna a února letošního roku. Následovala geologická přednáška RNDr. Tomáše Vorla, který hovořil například o jednotlivých typech hornin nebo o vulkanicky aktivních oblastech světa.
Celý blok jsme ve středu zakončili praktickou částí. V učebně 103 studenty čekala mineralogická část, v učebně 109 se věnovali petrologii. V biologické laboratoři prováděli rozbor půdy, kterou si přinesli.