Moc slova

21. 10. 2024 | Mgr. Hana Prošková

1z1s7boiaf_____526522285

V pátek 18. 10. 2024 se sekunda zúčastnila etické dílny s názvem Moc slova. Cílem tohoto setkání bylo uvědomění, že slova jsou skutečně mocnými nástroji (v kladném i záporném smyslu) a že bychom s nimi v tomto ohledu měli nakládat – komunikovat s druhými spíše rozvážně a uvědoměle než lehkomyslně či příliš emocionálně.

Děti se mohly zamýšlet a následně diskutovat nad několika příběhy, v nichž „pouhá slova“ pomohla – dokázala rozjasnit den slepci nebo zabránit zraňující šikaně namířené vůči handicapovanému chlapci. Hledaly důvody, proč všichni bez rozdílu užíváme nadávky, pomlouváme druhé, posmíváme se nebo lžeme. Zvažovaly, nakolik je siláctví jen důsledkem strachu z odhalení vlastní slabosti. A také si prostřednictvím skupinových aktivit vyzkoušely, jaké to je spolupracovat a najít společnou strategii k dosažení cíle ať už slovně nebo prostřednictvím neverbální komunikace.

V neposlední řadě se také seznámily s poradenskou aplikací Zeptej.se, díky které mohou moci slova využít ve svůj prospěch. Najdou zde totiž odpovědi na otázky týkající se rodiny, školy, kamarádů, ale třeba i lásky.