Naši primáni čtou knihy v angličtině

15. 1. 2015 | Jana Elznicová

52ojt3a5b6_____ykzyakbzo7-p1100190

Pro Rakovnický deník napsala Jana Elznicová

Primáni rakovnického gymnázia nabourávají všeobecně vžitou představu, že dnes už děti nečtou knihy. Oni totiž nejen, že knihy čtou, ale dokonce velice často sáhnou po knize psané v angličtině. Zásluhu na tom má především jejich vyučující Nicholas James Cusack. Byl to právě on, kdo se rozhodl, že své nejlepší žáky za jejich píli odmění. Ředitelka gymnázia Zdeňka Voráčková souhlasila, a tak se ve škole odehrála malá slavnost. Káťa, Eva, Štěpán, Ema, Maruška, Aneta, Veronika, Barbora a Erik dostali diplomy. Štěpán a Erik pak ještě místo čokolády hrníčky s logem školy.

Zdeňka Voráčková konstatovala: „Rozhodli jsme se studenty odměnit, abychom je povzbudili k dalšímu čtení. Jsem na ně pyšná. Za půl roku dokázali někteří z nich přečíst i jedenáct knížek. Jejich angličtina tak bude stále dokonalejší. Je známo, že na vysokých školách se dnes už hodně přednáší v angličtině a naši studenti by na tento fakt měli být dobře připraveni."

A jaké že to knihy například děti četly? Evička vyjmenovala: „Mauglího, Aladina, Tančícího medvěda. Bořka stavitele." Nicholas James Cusack přivolává jednoho z primánů, Štěpána Klabana, aby překládal otázky a odpovědi, které si mezi sebou začínáme vyměňovat. Chlapci to jde s ohledem na jeho věk velice dobře. Zajímá nás především recept na to, jak děti ke knize přivést, a Nick vysvětlil: „Začínáme s knihami pro nejmladší děti, takovými, jaké čtou i malé děti v Anglii. Mnoho z nich je školní četbou i v Británii."

"Ve školní knihovně je možné si vypůjčit okolo čtyř stovek knih psaných v anglickém jazyce, od Bořka stavitele až po knihy pro pokročilejší čtenáře," vysvětlil Nick. Knihy škole do knihovny osobně daroval. Jedna z dívek navíc popisuje, že si prostřednictvím internetu objednala román Jana Eyrová v angličtině. Nick říká: „Zjistili, že se jim to líbí a chtějí další. K ničemu je nenutím, jen je namotivuji tak, že si prostě doma číst chtějí." Knihami ze svých knihoven přispívají do školní knihovny i jiní pedagogové školy.

Zdroj: http://rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/nejpilnejsi-ctenari-dostali-diplomy-20150113.html


FOTOGALERIE

Primáni čtou anglicky