Školní knihovna anglického jazyka

28. 1. 2015 | Nicholas Cusack

pwwe2tcm5h_____8u7rv8bv9n-p1100195 (1)

Jsem nadmíru spokojen s úspěchy, které má naše školní knihovna anglického jazyka. Knihovna funguje již přes 5 let a její obsah se stále rozšiřuje. V knihovně si každý přijde na své. Našli byste zde širokou škálu knížek od knih pro začátečníky, které mají za úkol hlavně rozšiřovat slovní zásobu, přes moderní novely až po vážnou literaturu pro zkušené angličtináře. Knihovna se nalézá přímo v jádru anglického jazyka na GZWR a to v kabinetu angličtinářů.

S radostí mohu říci, že všichni vyučující anglického jazyka jsou v průběhu téměř každé přestávky zaneprázdněni žáky, kteří si chodí půjčovat anglické knihy. Do knihovny si žáci mohou zajít během kterékoliv přestávky, jakéhokoliv školního dne. Nejčastějšími návštěvníky jsou studenti primy, kteří objevili kouzlo literatury. Dokonce se vyskytují situace, že si studenti půjčí knihu během první přestávky a na konci toho samého dne nám ji vrátí přečtenou a půjčí si novou. Studenti primy nejen knihy čtou, ale také o nich píší recenze v angličtině, abych si mohl ověřit, zda knihám rozumí, jaká úroveň knihy se pro daného čtenáře hodí, či jestli se v porozumění textu zlepšuje.

Celý nápad knihovny není povinnou součástí výuky anglického jazyka, všichni čtenáři si knihy půjčují ze své vlastní vůle a čtení se věnují ve svém volném čase. Jaké výhody tedy má školní knihovna? Čtení je jedním z největších zdrojů slovní zásoby, pomáhá i v psané formě, protože se čtenář naučí různé fráze či formulace vět a také studenti méně chybují v některých obtížnějších jevech např. v neoblíbených členech.

V knihovně se také žáci seznámí s novými autory, na které by jinak nejspíše nenarazili. Nejpopulárnějšími autory jsou: Michael Morpurgo (http://www.michaelmorpurgo.com/), Enid Blyton (http://www.enidblyton.net/), J.K.Rowling (http://www.jkrowling.com/), Philip Pullman (http://www.philip-pullman.com/), William Shakespeare (http://www.william-shakespeare.info/). Nejnovějšími přírůstky v naší knihovně tento měsíc jsou tři knihy od Stephena Kinga – Carrie, Zelená míle a jeho nejnovější kniha, Pan Mercedes.

Chtěl bych poděkovat svým kolegům za pomoc s organizací knihovny a za věnování několika knih do sbírky. Knihovna je k dispozici všem studentům i zaměstnancům GZWR. Uvítáme jakékoliv příspěvky, na žánru nezáleží, jedinou podmínkou je, aby byla kniha v angličtině, takže pokud máte doma anglickou knihu, kterou jste již přečetli a myslíte si, že by bylo lepší se o ni podělit s ostatními čtenáři, tak neváhejte a přispějte do naší školní kolekce knih.

Na závěr bych chtěl říci, že jsem hrdý na všechny čtenáře, kteří věnují svůj volný čas čtení knih v anglickém jazyce, doufám, že se počet těchto studentů bude v budoucnu jen zvětšovat.

Nicholas Cusack

Přeložila Jessica Cusacková