Kafkova Proměna na vlastní kůži

18. 2. 2018 | PhDr. Jiřina Košuličová, Jiří Makovský

sujpt3kwgb_____nbg80obrwu-27939172-1621782054573234-105676704-n_1170_700_SHRINK_ONLY__85_jpg_

Pondělní mrazivé ráno  12. 2. 2018 se pro třídy C3A a C3B neslo ve znamení literárního génia přelomu 19. a 20. století - Franze Kafky. Naše početná výprava v doprovodu PhDr. Jiřiny Košuličové a Mgr. Olgy Beulakkerové pomalu procházela jádrem překrásné historické Prahy směrem k vysoké budově Goethe - institutu, aby zde mohla na vlastní kůži prožít pocity Řehoře Samsy z povídky „Verwandlung“ („Proměna“). 

Německy mluvící pracovníci institutu nás nejdříve seznámili s kulturním významem organizace. Prezentovali nám její práci, provedli nás rozsáhlou knihovnou a nakonec nám rozdali několik tabletů.

Ale pozor! Ty nám nesloužily jako zábava v podobě her. S jejich pomocí jsme procházeli budovou a prohlíželi si výstavu věnovanou životu Franze Kafky a jeho dílu „Verwandlung“. Měli jsme tedy možnost vidět například obří model Řehořovo pokoje i ohavného brouka, ve kterého se přes noc proměnil.

Hlavní atrakce -  vstup do virtuální reality a přeměna v hmyz za pomoci nejnovějších technologií  - nás teprve čekala. Každý z nás byl složitě navlečen do rukavic a bot, které nápadně připomínaly Vánoční stromeček, aby se pak na několik dalších minut mohl probudit v těle ohavného členovce. 

Výsledek? Většina z nás s radostí tancovala před digitálním zrcadlem. Někteří si prohlíželi každý detail složitě naprogramovaného pokoje a pár vyvolených plnilo úkol v podobě hledání klíče. 

Výlet se nám moc líbil. Nejen že nám umožnil poslechnout si technologickou hudbu budoucnosti, ale ukázal nám také, jaké zajímavé instituce se v Praze nacházejí a jak je i my můžeme využívat. 

Jiří Makovský C3A