Triumf v krajském kole Ekologické olympiády - již potřetí v řadě!

5. 11. 2013 | Mgr. Marie Mánková

qxny6qdrdr_____vs5r29fxac-p1040737

Ve čtvrtek dne 19. září 2013 se tým studentek rakovnického gymnázia ve složení Anna Horáčková (O8), Doubravka Požárová (O7) a Hana Sechterová (C2) pod vedením profesorky Marie Mánkové vydal na krajské kolo Ekologické olympiády do Vlašimi. Během čtvrtečního odpoledne jsme se ubytovaly v Podblanickém ekocentru ČSOP Vlašim, seznámily s ostatními týmy a připravovaly na další den.

V pátek dopoledne soutěž začala. Všichni soutěžící byli odvedeni do lesa kousek za Vlašim, kde nám byly ukázány dva staré kamenolomy, protože naším prvním úkolem bylo navrhnout plán rekultivace obou kamenolomů. Po návratu do ekocentra jsme naše nápady zpracovaly a připravily si prezentace. Poté nás čekal teoretický test následovaný poznávačkou živočichů, hornin a velkého množství rostlin. Nakonec jsme před odbornou porotou mohly konečně odprezentovat naše návrhy na rekultivaci starých kamenolomů. Tím skončil hlavní soutěžní den.

V sobotu ráno byli všichni soutěžící odvezeni autobusem do blízké vesnice jménem Trhový Štěpánov. Zde náš čekal poslední úkol, vysázet podél silnice alej mladých stromků. Každý tým měl přidělen svůj úsek o pěti stromcích, potřebné náčiní a po názorné instruktáži se všichni pustili do práce. Po úspěšně provedené práci jsme museli chvíli počkat, než porotci obejdou všechny stromky a přidělí příslušné body a pak se mohlo vyrazit zpět do Vlašimi.

K úplnému završení chybělo jen vyhlášení pořadí. K naší velké radosti obsadil náš tým - tým rakovnického gymnázia - již potřetí za sebou 1. místo ziskem 316,5 bodu ze 391 možných. Věříme, že se nám bude dařit i v národním kole, které proběhne na jaře 2014 v jižních Čechách. Držte nám palce ;)

Anna Horáčková (O8)
Zdroj horního obrázku: http://www.csopvlasim.cz/aktuality/detail/943