Mackie Messer – Brechts Dreigroschenfilm

18. 10. 2018 | Mgr. Olga Beulakkerová

wglgl0v6m4_____162808778_58b580

18. října 2018 navštívili němčináři z kvinty a sexty filmový festival německy mluvených filmů v Praze. V pražském kině Lucerna se promítal dvouhodinový snímek Mackie Messer - Brechts Dreigroschenfilm. (Mackie Messer – Brechtův Třígrošový film)

Film byl letos uveden na Mezinárodním filmovém festivalu v Mnichově jako zahajovací snímek a na podzimním festivalu v Praze zahajoval 13. ročník Festivalu německy mluvených filmů.

Dvouhodinová muzikálová tragikomedie režiséra Joachima A. Langa je inscenací Třígrošového filmu, který si přál natočit sám autor Bertolt Brecht a to podle scénáře jeho velmi úspěšného uvedení Třígrošové opery na divadelní scéně Schiffbauerdamm v Berlíně v roce 1928.

Návštěva filmového představení byla tematicky zaměřena na německou kulturu a německou literaturu, divadelní a filmové umění, média a mediální výchovu. Scénické obrazy filmu nás zavedly do doby Výmarské republiky, období obrovského rozmachu filmového průmyslu a filmového byznysu 20. a 30. let v Německu.

„Po obrovském světovém úspěchu „Žebrácké opery“ chce oslavovaného autora využít i filmový průmysl. Ale Bertolt Brecht nechce hrát podle nastavených pravidel. Jeho představa „Třígrošového filmu“ je radikální, nekompromisní, politická, vypointovaná. Chce vytvořit zcela nový druh filmu a ví, že jeho produkční firma s tímto přístupem nikdy nebude souhlasit. Zatímco před zraky autora začíná filmový boj londýnského gangstera Macheatha s hlavou žebrácké mafie Peachumem nabírat obrátky, hledá Brecht otevřený konflikt. Žaluje produkční firmu, aby dokázal, že finanční zájmy se nadřazují jeho právům autora…“

Film, který jsme měli možnost vidět, je součástí projektu „Überwindung der Grenzen zum Sichkennenlernen“ – setkání tří partnerských škol z Německa, Francie a našeho gymnázia plánovaného na březen 2019 v Köln am Rhein a v Bonnu, kde nás mimo jiné čeká několik workshopů a v jednom z nich bychom se rádi znovu vrátili k filmovému umění Výmarské republiky.