Simulace zastupitelstva

15. 12. 2018 | Mgr. Renata Rédlová

stf9n7wlva_____c9hr3vqs9a-zzz-016 (1)

Již v roce 2016 se naši žáci účastnili podobné akce jak v Novém Strašecí, tak později v Rakovníku.

I tentokrát šlo o simulaci jednání městského zastupitelstva, každý žák se vžil do role zastupitele a měl prosazovat svůj nebo názor svého klubu nebo strany. Aby to bylo zajímavější, v jednání se setkali žáci obou gymnázií na okrese.

Tato akce se konala dne 3. 12. 2018 v budově Městského úřadu v Novém Strašecí, organizátorem byl Jakub Černý z Mladých demokratů. Za naši školu v zastupitelstvu zasedali: Adriana Hejdová, Vojta Jaroš, Matyáš Garnol z O6, Matyáš Kinkal a Marek Prokop z C2B a Anežka Lásková a Míša Čebišová z C2A, jejichž názor přikládám:

Anežka: V pondělí 3.12. jsme měli možnost se podívat do Nového Strašecí na simulaci zastupitelstva - projekt od Mladých demokratů. Vyzkoušeli jsme si role zastupitelů, utvořili si své kluby a diskutovali o jednotlivých bodech k projednávaným tématům - zákazu hazardu, přesunu sochy a revitalizaci náměstí. Učili jsme se nejen jednat mezi kluby, ale především umět si prosadit své vlastní názory, stát si za nimi a před ostatními je obhájit. Posléze jsme o jednotlivých návrzích hlasovali a přijali usnesení. Bylo fajn si pro jednou zkusit něco v praxi a získat tak nové zkušenosti.

Míša: Simulace v Novém Strašecí byla zajímavá zkušenost, při které jsme se toho mohli hodně přiučit a vyzkoušet. Naše "hra" na zasedání zastupitelstva byla zábavná, nejvíc se mi však líbilo, že se každý mohl zapojit a vyjádřit svůj názor na daný problém. Je škoda, že něco podobného se nekoná i v Rakovníku, jelikož jsme se tolik nemohli vžít do novostrašeckých problémů a zároveň by bylo zajímavé řešit problémy našeho města.

Foto Mgr. Richard Spiegl