Banální chyby se v celostátním kole netolerují

2. 4. 2019 | Mgr. Martina Voříšková, Jiří Zelenka

7v2ogyzmmq_____hzlnqacv9s-1ep1290524final2zmen

Skvélého úspěchu dosáhl letos ve Fyzikální olympiádě Jiří Zelenka ze třídy C3A, který v nejvyšší kategorii A určené pro maturanty postoupil již v předposledním ročníku studia do celostátního kola soutěže. I když se z národního kola vrátil poněkud zklamaný, jelikož jej banální chyby v některých úlohách připravily o výrazně lepší umístění, my mu blahopřejeme a držíme palce do dalších fyzikálních zápolení. Určitě stojí za zmínku, že jednu z úloh vyřešil mezi cca 50 soutěžícími jako druhý nejlepší. Jirku jsme poprosili o přiblížení atmosféry celostátního kola:

Jako spousta z vás jsem začátek jarních prázdnin trávil na horách. Jenže když nastalo úterní ráno, nasedl jsem na vlak a zanedlouho se ocitl v Hradci králové. Ptáte se, proč? Toto město se stalo dějištěm celostátního kola 60. fyzikální olympiáda kategorie A.

Jdu od nádraží pěšky přes centrum, až dojdu k průmyslové škole, kde se potkávám s mnohými známými tvářemi, a následně jsme ubytování po třech na intru. Ani si nestačíme vybalit a už musíme na slavnostní zahájení, které se koná v nedalekém areálu Univerzity Hradec Králové. Po vyslechnutí projevů několika osobností z řad fyziků, propagátorů fyziky a místních politiků či jejich zástupců a vzpomínání na 60 předchozích let se vydáváme na zahajovací raut. Kolem nás se rozprostírají stoly plné jídla od steaků přes saláty až po suši. Pití je dle libosti také dostatek. Nechybí ani výčep s místními speciály. Vše je jen pro nás a zadarmo!

Ráno po zdlouhavé noci to začne. Píšeme na gymnáziu teoretický test, který má 4 úlohy na 5 hodiny. Při řešení se nám hodí nejrůznější poznatky z fyziky od Newtonovské mechaniky až po relativistickou a kvantovou fyziku. Asi nejzajímavější úloha je na produkci supertěžkých prvků studenou fúzí, kdy jsme počítali nejrůznější údaje z experimentu, kterým se v roce 1984 v Německu poprvé připravil prvek hassnium – Hs. Po obědě jsme absolvovali několik zajímavých přednášek na místní univerzitě, např., čím se náš mozek liší od zvířecího. Na večer se vracíme do průmyslové školy, kde na nás čeká turnaj v stolním tenise a volejbalu.

Další ráno vstáváme velmi brzo, protože odcházíme v 5:50 na snídani a hned po ní jdeme řešit experimentální úlohu, při níž měříme permeabilitu neznámého kovu pomocí neodymového magnetu. Na konci se dozvídáme, že to byl bismut, což už spousta z nás poznala z měření. Posléze nás čeká exkurze do laboratoří univerzity a návštěva divadla. Před večeří se s autory a zároveň opravovateli úloh hádáme o každý půlbod na moderaci úloh. Na večer nás čeká návštěva planetária se speciální přednáškou.

Poslední den dopoledne nás čeká slavnostní ukončení v tom samém sále, kde byl začátek. Vyhlašuje se pořadí a rozdávají se výhry. Jsou od samotných diplomů až po šeky na 10 000,- Kč. Po skončení se každý vydáváme svou vlastní cestou domů, v mém případě zpět na hory.

Celostátní kolo bylo pro mě ohromná zkušenost. Nejenže jsem se podíval na místa, kam bych jinak asi nezavítal, ale poznal i mnoho nových lidí a zjistil pro příště, že na celostátním kole se i drobné chyby ve výpočtech netolerují. Snad příští rok někdo z našeho gymnázia, nemusím to být já, zavítá na celostátní kolo tentokráte do Slaného.