Cesta do pravěku

16. 6. 2019 | Mgr. Hedvika Kindlová, Ondřej Berti, Aneta Matoušková

ioe920ts1u_____lzfn4cdlgk-20190528-095523

Dne 28. 5. 2019 se třída O1 vydala na cestu do pravěku. Jaká byla? To si nechte vyprávět od našich primánů.

Kolem osmé hodiny ráno jsme se sešli u Sokolovny a byli jsme trochu naštvaní. Lilo jako z konve! Rychle jsme ale naskákali do autobusu a vydali se směrem Březno u Loun. Cesta ubíhala, ale pršet nepřestávalo. Za chvíli jsme byli na místě.

Pořád dost pršelo, tak jsme se po příjezdu všichni včetně zaměstnanců skanzenu, kteří byli oblečeni do pravěkých kostýmů, schovali ve velké pravěké chýši.

„Pračlověk“ rozdělal oheň a jeho společnice nám pověděla něco o historii skanzenu. U ohně jsme se ohřáli a všem nám bylo lépe.

Zahráli jsme si  společně na pravěké hudební nástroje, byla to zábava. Po chvilce muzicírování jsme se rozdělili na dvě skupiny. Jedna se pokoušela pravěkým způsobem vyrábět náhrdelníky a druhá připravovala oběd.

Bylo potřeba nejdříve na kamenech umlít pšeničná zrna, ti silnější to zkusili na pravěkém kamenném mlýně. Mouka se smíchala s vodou a vytvořili jsme placky, které se pak pekly nad ohněm. Chutnaly dobře. Cesta do pravěku se nám moc líbila, domů jsme i přes nevlídné počasí odjeli s dobrou náladou.

Autoři textu: Ondřej Berti, Aneta Matoušková