Studenti vyrábějí štíty

14. 4. 2020 | Mgr. Martina Voříšková

koikjx4s0a_____m6ykn0zruz-d46910b28b85b2153454ab78243d11a9-0

Ostatní plní své studijní povinnosti z domova, ovšem tři studenti posledního ročníku GZW Rakovník tráví svůj volný čas u 3D tiskáren. Vyrábějí na nich komponenty ochranných štítů, které následně putují do rakovnické nemocnice a mezinárodní humanitární organizace ADRA. „Výhoda ochranného štítu je v tom, že se skládá z několika částí, které jsou vyměnitelné a proto má dlouhou životnost. Všechny součástky jsme schopni vyměnit,“ říká Matyáš Maňur.

Výroba probíhá v prostorách skladu nemocnice na dvou tiskárnách, z nichž je jedna vyrobená přímo studenty.„Nejkritičtější částí výroby je první vrstva, která musí být naprosto dokonalá, aby se model neodlepil od podložky. Snažíme se experimentovat s náplněmi i tvarem komponentů, abychom zlepšili poměr času a množstvím výrobků,“ vysvětluje Jiří Zelenka. Aktuální produktivita jedné tiskárny jsou dva štíty za 8 hodin tisku. „Momentálně zkoušíme i tisk v režimu, který umožňuje vytisknutí 1 kusu za necelých 30 minut. U něho je bohužel problematické právě odlepování od podložky. Řešením by mohl být slabý lem kolem tištěné části, ten by zvětšil přilnavou plochu, a přitom je snadno oddělitelný," konstatuje Radek Jirásek.  

Kromě tisku je nutné také připravovat plexiskla. „Nejhorší prací je právě vystřihování plexiskla. To máme ve velké roli a stříháme jej nůžkami. Kdyby se podařilo najít způsob, jak tento krok zjednodušit, byli bychom nesmírně vděční,“ dodávají studenti.


Text a foto Barbora Vaicová, pro 15. číslo 30. ročníku týdeníku Raport
Publikováno se svolením autorky