Nikol vyhrála soutěž So sieht Feminismus für mich aus

2. 7. 2021 | Mgr. Martina Voříšková

kuapuhjtlt_____wof5ak3g8o-209584792-348919029939852-4958531892843494615-n

Nikol Bičovská, studentka budoucí oktávy, zaznamenala skvělý úspěch v soutěži So sieht Feminismus für mich aus. Její práce, kresba doplněná německy psanou statí na téma "feminismus", byla vybrána mezi deset oceněných.

Nikol, můžeš nám soutěž trochu přiblížit?
Soutěž vyhlásila Amelie Merbach, která v uplynulém školním roce působila na břeclavském gymnáziu, a probíhala jak v ČR, tak v německy mluvících zemích.

Takže se jednalo o mezinárodní soutěž…
Ano. Z poměrně velkého počtu zúčastněných bylo vybráno celkem deset vítězů.  Je zajímavé, že devět z nich, včetně mě, je z České republiky.

To musí být fajn pocit…
Popravdě, pocity jsem měla dost smíšené, jelikož jsem odevzdala svoji práci a nikdo mi dlouho neodpovídal. To mě znepokojovalo, přemýšlela jsem, zda soutěž třeba nezrušili, nebo zda můj e-mail vůbec došel. Už jsem to vzdávala, ale 2. července mi přišla zpráva, že jsem vyhrála.

Čím podle tebe porotu práce zaujala?
Osobně si myslím, že můj úspěch netktví až tak v samotné kresbě, ale spíš zvoleném ztvárnění.

Jak to myslíš?
Na kreslení a malování jakožto formu uměleckého vyjádření se v současné době trochu zapomíná. Lidé raději fotí, fotky upravují a dělají koláže. Ty jsou sice občas dech beroucí, ale osobně si myslím, že je to škoda. Já dávám přednost kreslení. Když si k němu člověk najde cestu, je to skvělá věc.

Evidentně jsi svojí kresbou zabodovala. Jaká byla cena pro vítěze?
Cen je více, nejpozoruhodnější je asi taška s motivem vlastní vítězné práce. V mém případě tedy moje grafická kresba.

Tak to je velmi originální dárek. Doufáme, že nám jej na podzim předvedeš a blahopřejeme.