Wer hat Angst vor künstlicher Intelligenz?

20. 10. 2021 | Mgr. Olga Beulakkerová

ybejk8rhto_____gi1

V úterý 19. října 2021 strávili němčináři z kvinty velmi příjemné dopoledne v Goethe Institutu v Praze. Nejprve se v úvodní části seznámili s historií, činností a působením Goethe Institutu v České republice. V živé debatě s panem Thomasem Freudorferem prokázali úžasnou schopnost bezbariérové komunikace. Pan Freudorfer hovořil mimo jiné o jazykových kurzech, motivaci žáků, dětí ale i dospělých k učení, o zprostředkování kultury a rozvoji česko německých vztahů, na sebe prozradil, že pochází z Mnichova a v Goethe Institutu pracuje v oddělení spolupráce ve vzdělávání.

Po živé debatě jsme navštívili knihovnu, která slouží nejen studentům germanistiky a účastníkům kurzů v GI, ale hlavně široké veřejnosti. Zde se žáci seznámili s tím, co všechno knihovna v Goethe Institutu nabízí - s knižním fondem, filmovou produkcí, dostupnými periodiky, možností výpůjček on-line a hlavně pro naše gymnazisty s literaturou upravenou dle jazykových úrovní SERJ a také s knihami v dvoujazyčném vydání. Na regálech objevili žáci nejen beletrii, literaturu z nejrůznějších oborů humanitních, literaturu faktu, knížky pro děti, ale i společenské nebo vědomostní hry, které zaujaly.



A pak jsme se už přesunuli do tematického prostoru věnovaného umělé inteligenci.
Ještě před návštěvou tematického prostoru jsme v hodinách němčiny debatovali v rámci probíraného tématu Medien o tom, co je umělá inteligence, jaké výhody a nevýhody může KI mít a jaký vliv má na člověka a společnost, zda bude znamenat v budoucnu konec lidské práce, zda může zajistit nesmrtelnost nebo zda může být také hloupá



Tematický prostor v Goethe Institutu Wer hat Angst vor künstlicher Intelligenz



nám zprostředkoval jeden aspekt a to, jak umělá inteligence dokáže pracovat s texty.
Mohli jsme si také vyzkoušet psaní vlastního scénáře. Zadali jsme postavy zloděje a starší dámy vyhlížející z okna a robot nám už generoval příběh. Docela jsme se parádně bavili.



A kdo že tedy má strach z umělé inteligence?

Zde je několik úvah samotných kvintánů
  • Umělá inteligence zatím není inteligentní, ale do 10 let bude
  • Zatím se nebojím.
  • Umělá inteligence nebude nebezpečná, dokud z ní nebezpečnou neuděláme.
  • Umělá inteligence je vynikající pomocník a nestane se z ní hrozba, dokud ji z ní sami neuděláme. Vůbec se nemám proč bát.
  • Nebojím se jí, ale mám z ní respekt.
  • Umělá inteligence by se měla bát nás.
  • Zatím se není čeho bát.
  • Jeden krok pro robota, jeden pád pro lidstvo.
  • Je důvod, proč se umělé inteligenci říká umělá?
  • KI – moje JÁ v daleké budoucnosti
(Autoři myšlenek nejsou anonymní, pouze nezveřejňujeme jejich jména)


Němčináři ze třídy O5