Z Rakovníka do USA

19. 11. 2021

Štěpánka Povolná je studentkou střední školy, v České republice studuje Gymnázium Zikmunda Wintra v Rakovníku. Letos se ale přesunula na soukromou střední školu v USA díky stipendiu ASSIST. Stipendijní program ASSIST pokrývá většinu nákladů na pobyt a studium, a také zajišťuje přijetí stipendisty na vybranou americkou školu. V České republice ho zprostředkovává nadace Bakala Foundation. Jak se Štěpánce v Americe daří? Kdy se pro tento velký krok rozhodla a co ji k tomu inspirovalo? 

xfv1u0aiz3_____Stepanka

Proč ses rozhodla jít studovat do zahraničí? Co bylo tvojí motivací?

Moje motivace začala už před delší dobou. Když jsem byla v páté třídě, moje rodina hostila studentku z Mexika, kterou jsme si zamilovali, a která mě inspirovala vyjet někam do zahraničí. V prvním ročníku gymnázia jsem pak narazila na nadaci Bakala Foundation, která nabízí roční stipendium na studium v USA a říkala jsem si, že to je perfektní příležitost, a tak jsem se přihlásila. Nebrala jsem to moc vážně, ale říkala jsem si, že se budu snažit a uvidím, jestli to vyjde. No a teď jsem tady.

V jaké oblasti USA studuješ?

Studuji na Tower Hill School, což je asi půl hodiny od Filadelfie ve státě Delaware na východním pobřeží USA.

Na studium jsi získala stipendium ASSIST. Můžeš nám říct, jak probíhalo přijímací řízení? Která část byla pro tebe nejtěžší a která naopak nejsnazší?

První část výběrového řízení je online přihláška, která se vyplňuje v angličtině a která obsahovala otázky o mojí rodině, o prostředí, z kterého pocházím, o mých zájmech. Tahle část pro mě nebyla až tak náročná, protože jsem na to měla dostatečnou slovní zásobu a dost času. Po odevzdání přihlášky člověk musí absolvovat jazykový test Duolingo, což pro mě bylo o něco náročnější, protože jednotlivé úkoly byly časově omezené, vyžadovaly tak rychlost v rozhodování.

Následují pohovory se zástupci organizace ASSIST, což už je hodně individuální. Záleží na tom, na co se vás zeptají, jakou máte slovní zásobu a znalost angličtiny, a taky je třeba troška štěstí. Tady bych řekla, že je dobré si věřit a nenechat se ovlivnit konkurencí.

Na základě výběrového řízení zástupci ASSISTu pro vás vytipují nejvhodnější školu na základě vašich zájmů, schopností a osobnosti. Procesně také zajistí veškerou administrativu spojenou s přijetím na školu. V tom je to určitě jednodušší, než kdyby si měl člověk dělat vlastní rešerši mnoha škol a pak procházet dalším výběrovým řízením.

Jaké jsou tvoje první dojmy ze studia v Americe?

Já jsem ze školy zatím úplně ohromená. Výuka mi hodně vyhovuje. Pořád se učíte něco nového a látku vstřebáváte hodně rychle.

Jak probíhá tvůj běžný den?

Můj typický den většinou vypadá tak, že do školy odjíždím v 8:15. Moje hostitelská rodina bydlí jen 10 minut od školy, takže bez problémů stíhám začátek školy v 8:30. Začíná se takzvanou School Assembly, což je taková krátká organizační schůzka. Škola trvá do 15 hodin, pak mezi 16 – 18h máme sportovní kroužek. Večery trávím většinou s hostitelskou rodinou nebo dělám úkoly.

Jak probíhá výuka, čím se od té v Česku liší?

Výuka v USA se moc nedá porovnat s tou českou, je to absolutně něco jiného. Třídy jsou o dost menší, takže se lépe poznáte se spolužáky a vztah s učiteli je také mnohem bližší. V Americe si učitelé opravdu udělají čas mluvit s vámi nejen o tom, jak se máte, ale i o vašem studiu jako takovém.

Jako povinné předměty mám španělštinu, matematiku, v obou případech mi látka dobře navazuje na českou školu, takže myslím, že budu i dobře připravená, až se vrátím zpět do Čech, a pak historii Spojených Států, což je pro mě něco úplně nového a hodně zajímavého. Jako volitelné předměty jsem si vybrala smyčcový orchestr a divadlo, což je pro mě taky něco, na co bych v českých školách nenarazila a hodně si to užívám. V druhém semestru mě pak čeká anatomie a programování.

Můžeš nám popsat kampus školy?

Myslím, že lepší než popis, je toto video, které kampus hezky ukazuje.


Zdroj: FB Bakala Foundation

Máš nějaké mimoškolní aktivity?

Mám sportovní kroužek a školní klub. Sport se tu dělá hodně intenzivně, každý školní den dvě hodiny. Abychom se zlepšili v různých druzích sportu, vybíráme si jiný sport na každou sezonu - na podzim, zimu a jaro. Tuto sezonu dělám volejbal a na zimu jsem si zvolila plavání.

Co se týče školních klubů, ty máme jednou za týden. Já jsem si vybrala znakovou řeč, kterou jsem se vždy chtěla naučit a ping-pong.

Je něco, co tě překvapilo, co jsi nečekala nebo co tě zaujalo?

Kromě úplně jiné formy výuky a výběru předmětů a aktivit mě zaujalo, jak jsou zde přátelští vůči lidem z jiných zemí a vždy připraveni vám pomoci, kdykoliv máte nějaký problém. Třeba první den, když jsem nastoupila do školy, byli na School Assembly představeni všichni noví studenti a pak mě během dne zastavovali studenti jen proto, aby se se mnou seznámili, což byla moc příjemná zkušenost.

Jinak z kulturního hlediska mě překvapilo třeba to, že Američané nejsou moc zvyklí spolu večeřet, tedy aspoň tak to bylo ve dvou hostitelských rodinách, kterými jsem prošla.

Nebo mě překvapil jejich “small talk”, někoho potkáte, a ten člověk si s vámi hned začne povídat, což je na jednu stranu fajn, protože si můžete popovídat s každým, ale na druhou stranu to občas může být povrchní, takže si na to dávám pozor.

Jak ovlivnil nebo ovlivňuje Covid-19 studium?

Situace tady se moc neliší od Česka: ve vnitřních prostorách školy musíte nosit roušku, venku si ji můžete sundat. Řekla bych, že kolem 90 % studentů a učitelů ve škole je očkovaných, takže nehrozí žádné velké nebezpečí nákazy. Jediná nepříjemnost je, že při volejbalu, který máme ve vnitřních prostorách, musíme mít při tréninku nasazené roušky. Jinak nám to do výuky nebo aktivit nijak moc nezasahuje.

Co bys vzkázala nebo doporučila studentům, kteří o studiu v USA přemýšlí?

Studium se stipendiem ASSIST bych určitě doporučila. Už teď po dvou měsících v USA jsem nabrala tolik zkušeností! Tím, že jsem v tomto prostředí, se mi taky ohromně zlepšila angličtina, což se mi bude hodit do budoucna. Zároveň bych řekla, že se tu vždycky mám na koho obrátit, když potřebuju s něčím pomoct, ať už jsou to zástupci ASSISTu nebo Bakala Foundation.


Zdroj: Archiv Štěpánky Povolné

O stipendiích ASSIST & HMC
  • Středoškolská stipendia ASSIST & HMC umožňují studentům strávit buď 1 rok na střední škole v USA (program ASSIST) nebo 2 roky ve Velké Británii (program HMC).
  • Stipendium plně pokrývá náklady na školné, ubytování a stravu. Pro studenty, kteří prokáží finanční potřebu, nabízí ASSIST tzv. sponzorované stipendium, které pokrývá i další finanční položky.
  • Přihlášky do aktuálního ročníku stipendií jsou otevřené do 1. prosince 2021. Více informací a přihláška ZDE
  • V České republice tato stipendia zprostředkovává nadace Bakala Foundation ve spolupráci se zahraničními partnery - v USA je to asociace ASSIST a ve Velké Británii síť soukromých škol HMC.
  • ASSIT & HMC dohromady sdružují téměř 400 výběrových soukromých středních škol.
  • Za dobu existence programu jím prošlo již 300 českých studentů a studentek.
O Bakala Foundation

Zdroj: Bakala Foundation
https://education.cz/blog/z-rakovnika-do-usa-ze-skoly-jsem-uplne-ohromena-rika-stredoskolacka-stepanka
Bakala Foundation je česká rodinná nadace Zdeňka a Michaely Bakalových. Byla založena v roce 2007 s cílem podporovat rozvoj talentovaných studentů prostřednictvím stipendijních programů pro studium v zahraničí.