Physics Masterclasses: Sáhněte si s námi na částice!

5. 3. 2022 | Mgr. Martina Voříšková

ao2ftodtna_____belle2

Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy pořádá Physics Masterclasses – Hands on Particle Physics opět na našem gymnáziu!

Tentokrát se můžete seznámit s daty z experimentu Belle II, který se nalézá v japonské Cukubě nedaleko Tokia. Cílem tohoto experimentu je zkoumání rozdílů mezi hmotou a anti-hmotou. Nadbytek hmoty nad anti-hmotou pozorovaný ve vesmíru je totiž mnohem větší, než by odpovídalo dosud známým fyzikálním zákonům. Na Belle II experimentu tedy hledáme dosud neznámé elementární částice, případně dosud neznámé interakce, které působí rozdílně na hmotu a anti-hmotu a mohly by vysvětlit pozorovaný přebytek hmoty ve vesmíru.

V asi 2 km dlouhém kruhovém urychlovači se elektrony a pozitrony urychlí na rychlosti rovné 0,999999997 násobku rychlosti světla a následně se sráží ve středu detektoru Belle II. Hlavní devízou experimentu je nebývalá intenzita srážek (dosažená luminozita je nejvyšší na světě) a chytrá volba energií srážejících se částic. Ta je zvolena tak, že dochází k masivní produkci páru B mesonu a anti-B mesonu. B meson je částice obsahující b-kvark, nejtěžší známý kvark tvořící částice. B mesony jsou zajímavé hlavně proto, že v porovnání s jinými částicemi u nich pozorujeme velké rozdíly mezi chováním hmoty a anti-hmoty (tj. mezi B mesony a anti-B mesony). Toto může být vodítkem k pochopení rozdílů mezi hmotou a anti-hmotou.

Belle II je velmi mladý experiment. Se srážkami se začalo v roce 2018 a potrvá ještě několik let, než urychlovač dosáhne očekávaného výkonu. Nicméně už v současnosti jde o nejvýkonnější “b-factory” (továrnu na “krásu”), co kdy byla postavena.

Pojďte se ponořit do tajů hmoty a anti-hmoty na skutečných datech z tohoto jedinečného experimentu.

Na závěr celého dne se uskuteční videokonference, na které budete mít možnost se podělit o své zkušenosti nejen s organizátory této akce, ale i se studenty z celé Evropy. Paralelně totiž poběhne akce také na vybrané škole v Německu, Slovinsku, Francii a Polsku.

  • Physics Masterclasses se uskuteční na GZWR ve středu 16. 3. 2022 od 9:00 do 16:00
    (jedná se tedy o celodenní akci).
  • Studenti GZWR se mohou zaregistrovat po přihlášení do MS Teams zde.
  • Zájemci z jiných škol se mohou přihlásit zde.
  • Program:
    9:00-10:15 přednášky (aula)10:30-11:30 hrátky s detektorem částic, virtuální realitou a debata o Japonsku (aula)11:30-12:30 oběd12:30-14:45 instruktáž k hledání částic, praktické cvičení, debata nad výsledky (počítačová učebna 111)15:00-16:00 videokonference (aula)

Zdroj informací o experimentu: https://ipnp.cz/?page_id=2160&lang=CZ
Přidejte se do našeho týmu "Fyzika nás baví" (Teams) https://1url.cz/VKSGn a neunikne vám žádná fyzikální akce 🙂