Půvabným a krásným kvarkům na dotek

25. 3. 2022 | Mgr. Martina Voříšková

0k0ir0gnaw_____P1430742

Díky spolupráci s Matematicko-fyzikální fakultou dostali naši studenti opět možnost si pod vedením prof. RNDr. Zdeňka Doležala, Dr. a doc. RNDr. Petera Kodyše, CSc. v rámci Physics Masterclasses sáhnout na částice mikrosvěta, tentokrát prostřednictvím dat z experimentu Belle II, který se nalézá v japonské Cukubě nedaleko Tokia.

Šance ponořit se do tajů hmoty a anti-hmoty a hledat částice složené z půvabných (charm) a krásných (beauty) kvarků na skutečných datech z jedinečného experimentu využily 16. 3. 2022 téměř dvě desítky našich studentů a my jsme přesvědčeni, že svého rozhodnutí  nelitují. Kromě zmíněného praktického cvičení na ně čekalo pásmo přednášek, diskuzí, hrátky s detektorem částic či virtuální realitou. Součástí akce byla také závěrečná videokonference, na níž si naši studenti vyměnili své čerstvě nabyté zkušenosti s dalšími účastníky akce, studenty škol v Německu, Slovinsku, Francii a Polsku. Mluvčími našeho týmu se stali Jonáš Fischer a Adam Bretšnajder a nutno podotknout, že se své úlohy zhostili bravurně! Na závěr celé akce se pak účastníci podívali do řídící místnosti urychlovače. Online návštěva Japonska byla mimořádná po všech stránkách…

Přečtěte si dojmy Tondy Svobody (O6):

„O složení vesmíru na té nejzákladnější úrovni jsem měl ponětí už dříve, ale rozhodně ne takhle dopodrobna. Moc se mi líbil uvolněný a přátelský styl, kterým nám přednášející odborníci předali podstatu problematiky detekce a pozorování srážek částic v japonském urychlovači. Odpolední program se přesunul z teorie k praxi a stal se až překvapivě interaktivním. Počínaje vyzkoušením si, jak může probíhat taková analýza srážkových dat až po on-line meeting s dalšími zapojenými školami a na konci přímo s inženýrem z řídící místnosti urychlovače v Japonsku i se zemětřesením v reálném čase. Parádně strávený den!"

Chceš vědět víc? Mrkni na…