Z diskuzního kroužku až do senátu

19. 11. 2022 | Antonín Svoboda a Jonáš Fischer

6baa3knhgz_____3232132

Ve dnech 10. a 11. listopadu proběhla v budově Senátu ČR akce pořádaná organizací Mladí Demokraté, nesoucí název „Simulace Evropského parlamentu.“ Do ní se díky doporučení paní ředitelky aktivně zapojila i pětice členů našeho diskuzního kroužku. Cílem této simulace bylo zprostředkovat účastníkům představu o tom, jak Evropský parlament funguje či jakým způsobem probíhá tvorba a schvalování jeho usnesení. Díky zkušené organizaci, ochotě všech zúčastněných, a dokonce návštěvě dvou europoslanců akce proběhla v profesionální atmosféře.

Ve čtvrtek ráno jsme jako jedni z prvních dorazili do prostor pražského Valdštejnského paláce, v němž jsme si po příjezdu dalších osmi desítek podobně zapálených studentů středních a vysokých škol z lavic senátorů vyslechli úvodní proslovy a přednášku. Dle našeho výběru jsme byli rozděleni do politických skupin, jejichž politické postoje jsme v průběhu simulace zastávali a jejichž poměrové rozložení přesně odpovídalo situaci ve skutečném parlamentu. Obdobně jsme se rozdělili do parlamentních výborů, které byly zaměřené na konkrétnější oblasti evropské politiky. My jsme svou sféru vlivu rozprostřeli do všech výborů, ve kterých jsme pomocí diskuzí měli prosadit návrhy na změny oficiálních usnesení evropského parlamentu, a kde také přišel čas na zkoušku našich schopností ve společném jednání o současných problémech. Ve výborech jsme, s občasnými pauzami na občerstvení, jednali i po zbytek dne.

Ubytování nám organizace zařídila v luxusním Red&Blue Design Hotelu, odkud jsme další den společně vyráželi na druhou fázi zasedání. Dopoledne proběhla diskuze se dvěma europoslanci, která nám dala autentický vhled do vnitřního fungování parlamentu, čímž celému projektu výrazně přidala na hodnotě. Finální událostí celé akce bylo simulované plenární zasedání, kde cirka polovina účastníků postupně předstoupila před řečnický pultík a přednesla výsledky, ke kterým v rámci svého výboru dospěla. Pak už následovalo jen hlasování o tom, zda budou usnesení jednotlivých výborů schválena.

Ze všech zúčastněných vybrali organizátoři 17 “výherců”, kteří se mohou v příštích měsících zúčastnit zájezdu do Bruselu, či Štrasburku. Dostal se mezi ně i student O7 Antonín Svoboda, který již 5. prosince míří do budovy skutečného Evropského parlamentu.

Další fotografie z akce: https://www.facebook.com/mladidemokrate/posts/pfbid0WyEh1C1yyJiojdzFnT8iwznCBLnqe3BoErSjUCfBHPLShXZSubDgqY5BqhqSMFAyl