Naše cesta do Švajcu

12. 10. 2023 | Mgr. Kateřina Kozlerová, třída O8

9vymlbyuyi_____61

25. září 2023 jsme si po dni ve škole připravili deky a polštářky na noční cestu autobusem do Švýcarska a vyrazili jsme. Po překvapivě klidné noci v tichém autobuse jsme vystoupili do mlhy Rýnských vodopádů. Poté jsme se jeli ohřát do Kostnice, prohlédli jsme si Husův dům, Münster a břeh Bodamského jezera. Hlavní atrakcí prvního dne však byla čokoládovna Lindt u Curyšského jezera. Už před budovou se nám z vůně čokolády sbíhaly sliny, ale ještě jsme museli chvilku vydržet, než nás vpustí dovnitř na ochutnávku, kterou jsme všichni náležitě využili (naše taštičky a kapsy podstatně zvětšily objem) a odvezli jsme si spoustu sladkých suvenýrů. Ve večerních hodinách nás ve Francii opět začala rušit upozornění z mobilů, protože všem naskočil tarif EU.

Ve středu jsme strávili krátkou chvíli v Basileji a pokračovali jsme do údolí Emmental, kde jsme si mohli prohlédnout výrobnu sýra, nakoupit pravý ementál nebo švýcarské nože. Z okénka autobusu jsme si užívali výhledy na malebnou krajinu a vystoupili jsme až v hlavním městě Bern. Symbolem města jsou medvědi, kteří se chladili ve svém výběhu.

Poslední den strávený v zemi hor a jezer patřil Luzernu a jeho okolí. Lodí jsme se po Vierwaldstättském jezeře přepravili pod dračí horu Pilatus, nastoupili jsme na nejstrmější železnici na světě a její zoubky nás vynesly do nadmořské výšky skoro 2 200 m. Na vrcholku hory jsme si prošli vyhlídkové trasy, ze kterých bylo vidět na Luzern, jezero i na zasněžené vrcholky Alp. Nakrmili jsme kavčata, vyfotili kozorožce, nakoukli do dračí sluje a posilnili se na cestu dolů, kterou jsme absolvovali kabinkovou lanovkou. Trolejbusem jsme se vrátili do centra Luzernu, kde jsme si prohlédli symbol města – Kapličkový most a potom jsme se všichni rozběhli do různých koutů města.
Po západu slunce nás autobus odvezl zpět domů.
za účastníky zájezdu O8