Kvarta na environmentálním kurzu

23. 10. 2023 | Matouš Kopřiva

wrvk4aofiy_____387325045_691300799728584_5125113975594251449_n

V pondělí 9. 10. 2023 jsme celá O4 společně s paní učitelkou Androvou, Ichovou a Parkmanovou vyrazili na 5 dní do NSEV Kladno-Čabárna, abychom se naučili lépe ekologicky chovat a rozumět přírodě.

Hned po příjezdu nás přivítal pan Hora, který nám celou budovu blíže představil a vysvětlil její význam pro životní prostředí. Za zmínku stojí např. pokoje pojmenované po různých druzích stromů, fotovoltaické panely na střeše, nebo třeba velké zásobníky na dešťovou vodu, která se používá např. na splachování. Ještě ten den jsme se také vydali do nedaleké chovné stanice, kde jsme kromě krmení ovcí měli jako hlavní atrakci havrana Karla. Karel je bezpochyby největší místní celebritou. Když mu kolemjdoucí nevěnují dostatečnou pozornost, zakřičí na ně lidským hlasem „Ahoj!“ podobě jako havran Abraxas z Malé čarodějnice.

Druhý den jsme si v hlavní místnosti vyslechli přednášku o vynálezech, které pocházejí z přírody a následně si i jeden vyrobili. Jednalo se o papír vyrobený z papírového směsného odpadu, který sice v našem podání vypadal jako 2D zvrásněný obličej báby Tutovky, ale psát se na něj bez problémů dalo :)

Na slunný třetí den byl naplánován výlet do Lidic. Místním památníkem nás provázel skvělý průvodce, který nám zajímavým a poutavým způsobem přiblížil pohnutou historii místa a osudy lidických dětí. Bylo to velmi emotivně náročné dopoledne, které naštěstí vykompenzoval třináctikilometrový pochod na zámek Buštěhrad. Hodinový rozchod jsme využili na prozkoumání místního okolí a načerpání energie na zpáteční cestu.

Čtvrtek byl ve znamení hry na motivy Pevnosti Boyard. Naše třída se rozdělila na tři družstva, která mezi sebou soutěžila o to, kdo nasbírá nejvíc klíčů potřebných k otevření truhly s pokladem. Můj tým sice exceloval ve věcech jako zatloukání hřebíků, rybaření nebo jezení rohlíků na čas. Bohužel, ani přes velké nasazení hraničící se sebeobětováním se nám nepodařilo obsadit první místo. Přesto spolužákům z vítězného družstva náleží naše velká gratulace! Důležité je, že jsme si to i tak všichni náramně užili (a přežili ve zdraví).

V poslední den pobytu, tj. v pátek, bylo velké haló kvůli pár jedincům, kteří i přes to, že během posledních pár dní absolvovali nespočet přednášek na téma třídění odpadu a pobývali v EKO centru, vyhodili do směsného odpadu věci, které by tam nevyhodili ani původci největšího znečišťování na Zemi – společnost BP. Díky týmové práci celé třídy, které spočívalo v tom, že jsme museli vlastníma rukama odpadky znovu přetřídit, jsme mohli se zeleným svědomím Čabárnu opustit a odjet zpět domů.

Kdybyste se zeptali kohokoliv, kdo na tomto ekokurzu byl, co bylo nejlepší, odpověděl by vám jednoduše: Karel.