Tomáš Kočovský: Mé studium v Nosku

9. 3. 2024 | Tomáš Kočovský

agnx8domc4_____norsko

Do Norska jsem se dostal poměrně náhodou. Vše to začalo, když jsem byl s rodiči v zahraničí a pomyslel si, že bych tu chtěl zůstat déle. Tak přišel můj nápad studia v zahraničí. První, co mě napadlo, bylo USA. Zkusil jsem získat stipendium, což bohužel nevyšlo, ale poté se mi naskytla možnost dostat stipendium v Norsku. K jeho získání mi velmi pomohla Valentýna Kolocová, která žije několik minut od školy. Občas spolu vyrazíme i na nějaký výlet do hor nebo na běžky.

Kde studuji? Studuji na Folkehøgskole ve Skognu, což je hodinku jízdy vlakem od Trondheimu v kraji Trøndelag. A co je to Folkehøgskole? Je to typ škol, který mají pouze v Norsku, Švédsku a Dánsku. Dalo by se říct, že je to rok, kdy děláte to, co vás baví anebo láká zkusit. Je to rok studia mezi střední školou a univerzitou, kde lze získat kredity k přijímacím zkouškám na vysoké školy. Na školu jsou přijímáni studenti ve věku 18 až 26 let. Škola bývá často mimo město, aby se na škole utvořil dobrý kolektiv, jelikož všichni studenti bydlí na koleji, která je součástí školy. Stravu máme také ve škole, pro mě je ale trošku zvláštní mít večeři ve 4 hodiny odpoledne. Poté máme ještě tzv. Kveldsmat, což je taková svačina kolem půl 9 večer.

A co se dá studovat? Vše na co pomyslíte. Od motokrosu, lyžování, backpackingu až po vědecké předměty, prostě úplně vše. Takže bohužel nemohu vůbec porovnat s naším gymnáziem.

Na škole ve Skognu můžete studovat házenou, kickbox, kreativní design, USA kultura, rybaření, lovectví a fotografování. Dále si volíme tzv. Valgfag, což je volitelný předmět. Nabídka je také velká, např.: horolezectví, hiking, základní trénink, jóga, masáže, řidičský průkaz na loď a mnohé další. Volitelné předměty jsou vždy 2 na pololetí. Jeden je dopoledne v pondělí a druhý ve čtvrtek. Jako hlavní předmět mám kickbox a jako volitelné předměty jsem si v prvním pololetí vybral horolezení a jógu. Získal jsem i certifikátu na jištění při lezení. Druhé pololetí jsem si vybral rybaření na ledě a masáže, kde budu moct získat certifikát na masáže.

Výuka probíhá v norštině, ale velká většina norů umí dobře anglicky, takže mi to poté zopakují anglicky. Také se učím norsky, ale jen takové základy. S učiteli nebo kamarády se bavím anglicky a nikdo s tím nemá žádný problém, naopak jsou rádi, že si také mohou procvičit angličtinu.

Ráno začínáme v 8:15 tzv. Morgensamling, trvá to 15 min. a většinou má každý student prezentaci o sobě, abychom se dozvěděli více o ostatních spolužácích, ale také pracovnících školy. Občas se tento čas také využije k oznámení nějakých důležitých informací nebo speciálních událostí. Poté máme dopolední výuku. Následuje pauza na oběd a odpolední výuka nám končí v 15:45. Hned po skončení výuky máme večeři a poté volný čas. V 20:30 máme již zmíněný Kveldsmat a večerka je v 23:00. V pondělí a čtvrtek máme Valgfag. Čtvrtek odpoledne máme dobrovolné otužování v moři, které jsem nemohl nezkusit. Otužuji se od října a otužovali jsme se i když bylo venku -15, což bylo drsné, ale pár z nás to zvládlo a pokračujeme v tom nadále. V pátek a v sobotu dopoledne máme semináře. Na seminářích jsme měli bývalého pracovníka NATO, přednášku o drogách, o Izraelsko-palestinském konfliktu a spoustu dalších zajímavých přednášek. V pátek máme po semináři ještě výuku, ale v sobotu je seminář lehce delší a to přibližně do 13:00 a poté máme zbytek dne volna. Neděli máme také volnou, ale občas je těžké vymyslet, co dělat, jelikož je téměř vše zavřené a pokud zde nemáte auto, tak nějaký výlet je také obtížné podniknout, protože je všechno poměrně daleko.

Jaké je tady počasí? V zimě se teplota pohybovala kolem -10 přes den a občas až -15. V noci mohla teplota klesnout až k -20. To je ovšem ovlivněno mořem, které máme od školy celkem blízko. Nejnižší teplotu jsem zažil v horách mezi Norskem a Švédskem a to bylo přes -30. Slunečního svitu jsem si zde v zimě také moc neužil, jelikož Slunce vyšlo okolo půl jedenácté a zapadalo už před druhou hodinou a to putovalo pouze po obzoru. Teď už se to lepší, máme více slunečního svitu a není zde taková zima. Díky této severní poloze je zde možnost pozorovat polární záři. Sice Trøndelag není nejlepší místo na pozorování, ale i tak se zde objevuje. Můžete ji vidět od září do března. Říci, kdy přesně je až nemožné, jelikož se může objevit na pár minut a poté už nemusí být vidět celý zbytek večera. Existují i předpovědi, ale ty také nejsou stoprocentní. Šli jsme ven, když byla velká šance ji vidět, ale vidět nebyla. Další den jsem se šel jen tak večer projít, předpověď pro její sledování nebyla dobrá, ale mně se ji poštěstilo vidět a bylo to nezapomenutelný zážitek. Naštěstí se mi ji povedlo vidět více než jednou, na ty tančící barvy nad hlavou nikdy nezapomenu.

Tomáš Kočovský