Návrat do Kaiserslauternu

20. 4. 2024 | Adam Bretšnajder

bqnf6phtnc_____adam

Minulý rok jsem měl to štěstí studovat skoro čtyři měsíce na škole St. Franziskus Gymnasium ve městě Kaiserslautern v německé spolkové zemi Porýní-Falc. Byla to pro mne životní zkušenost k nezaplacení. Poznal jsem tam spoustu zajímavých lidí, našel si nové kamarády, udělal kontakty do budoucna a výrazně se zlepšil v německém jazyce. Bylo to podle mého jedno z nejlepších rozhodnutí, jaké jsem za svůj osmnáct let dlouhý život učinil. Získal jsem tak obrovský rozhled a na život v naší malé zemičce se už dívám jinak, z širší perspektivy. Podobný počin bych bez otálení doporučil každému. Je zdravé podívat se na dění v naší republice také zvenčí.

Proto jsem využil situace a 29. 3. 2024 jsem se do Německa vydal znovu. Tentokrát jen na něco málo přes týden, ale i tak to bylo dokonalé. Po více než půlroce jsem opět viděl mnoho známých tváří a navštívil známá místa, včetně školy. Všichni jsou tam nesmírně milí a se vším mi vždy rádi pomohli. Je radost se tam vracet. Tentokrát to bylo speciální, jelikož jsem byl na týden potom přihlášen na trinacionální setkání u nás v Čechách pořádané na naší škole paní učitelkou Beulakkerovou, kam měly namířeno i dvě třídy z Kaiserslauternu, se kterými se moc dobře znám. Tímto svým pobytem jsem si chtěl čas s nimi prodloužit a na setkání jsme pak přijeli společně. Setkání jsme si nesmírně užili, jako každý rok, takže jsem byl nadmíru spokojen.

Jsem nesmírně rád, že na naší škole vážně není problém něco takovéhoto studentům umožnit. Říkám z vlastní zkušenosti, že to není samozřejmostí. Člověk jen musí chtít a mít dostatek píle všechno zorganizovat a zařídit. Pak už mu v cestě nebrání nic. Určitě o mne v Kaiserslauternu neslyšeli naposled.

Adam Bretšnajder O7