Krásných věcí se lze dotýkat jen srdcem

18. 5. 2014 | Jana Elznicová

0r3wgzkuvb_____46155454

Jak jsme vás již informovali, Doubravka Požárová ze septimy se nedávno probojovala na Mezinárodní biologickou olympiádu. V souvislosti s tímto zcela mimořádným úspěchem poskytla Doubravka zajímavý rozhovor Rakovnickému deníku, který se svolením autorky Jany Elznicové zveřejňujeme i na našich stránkách:

Doubravka Požárová ze Lhoty pod Džbánem bude reprezentovat nejen svoji školu, ale celé Rakovnicko na Mezinárodní biologické olympiádě, která se koná v červenci na indonéském ostrově Bali. Sedmnáctiletá Doubravka studuje sedmým rokem na Gymnáziu Zikmunda Wintra v Rakovníku a po celou dobu studií, už od základní školy, slavila v různých soutěžích (nejen přírodovědného charakteru) velké úspěchy.

Rakovnickému deníku Doubravka popisovala, jak se to vlastně přihodilo, že v létě zamíří za přírodou do tropů. „Z krajského kola Biologické olympiády jsem postoupila do kola ústředního, ve kterém spolu soutěží studenti z celé České republiky."

Letošní ročník se odehrával na půdě Jihočeské univerzity, ve Vodňanech a v Českých Budějovicích. Soutěž se skládala z několika částí: tří praktických a jedné terénní úlohy, testu a poznávání přírodnin.

„Všechny části se mi celkem povedly, za což jsem velmi ráda, a ústřední kolo jsem vyhrála. Díky vítězství v tomto kole jsem dostala možnost postoupit ještě dále, na mezinárodní olympiádu," vysvětlila Doubravka.

Zúčastní se tak 25. ročníku této prestižní soutěže, který se koná ve dnech 7. až 13. července na indonéském ostrově Bali. S Doubravkou se pracovně potkáváme už řadu let. Je to pracovitá, přemýšlivá dívka a její nový úspěch jí rozhodně moc přeji.

Jak prožíváš čekání na soutěž?
Moc se tam těším, jednak na samotnou olympiádu, kde budu mít možnost setkat se s biology z celého světa, jednak na exotické prostředí tropů, které jsem dosud nenavštívila.

Co o Bali víš?
Je tam krásná příroda, mnoho druhů ptáků, hmyzu, plazů; pláže, útesy, buddhistické chrámy a zajímavá kultura. Ve stejném souostroví jako Bali se nachází i ostrov Komodo, kde žijí legendární varani komodští.

Co soutěž samotná, zjišťovala sis něco o ní?
Ano. Znám více lidi, kteří se jí již zúčastnili. Její součástí jsou dva testy a několik praktických úloh zaměřených na různé obory (molekulární biologii, biochemii, genetiku, fyziologii či ekologii). Zajímavé je, že Československo je jednou ze zakládajících zemí Mezinárodní biologické olympiády a úplně první ročník se konal v Olomouci.

Máš obavy z obtížnosti soutěže?
Cením si možnosti se soutěže zúčastnit. Úlohy jsou každoročně velmi obtížné a pochybuji, že by tento rok byly jiné. Celkově se olympiády účastní přes 60 zemí a je mi jasné, že bude velmi složité dobře se umístit. Navíc, ač hodlám biologii studovat a věnovat se jí i v budoucnu, netrávím biologickou olympiádou veškerý svůj čas. Studenti ze zemí jako je Čína, Korea nebo Taiwan se na soutěž připravují mnohem intenzivněji, čemuž odpovídají i jejich výsledky.

Ty ale, pokud vím, také věnuješ biologii hodně času…
Snažím se co nejvíce vzdělávat sama, nad rámec školní výuky. Účastním se například různých projektů, programů a seminářů, které pořádají univerzity a na výuku přírodních věd zaměřené organizace. V rámci samotné biologické olympiády je pro soutěžící, kteří se umístí dobře v krajském kole, pořádáno každoročně dvoutýdenní soustředění s množstvím velmi kvalitních přednášek a exkurzí. Kromě odborného programu je úžasné svou atmosférou, přátelskými lidmi i zcela neobyčejnými zážitky. Pro mě osobně bylo vždy velikou motivací pro to, abych řešila olympiádu.

Touto cestou jsi určitě navázala i řadu přátelství?
Samozřejmě, mám možnost setkat se s podobně zaměřenými lidmi i ze vzdálených koutů republiky. Už přes pět let se díky olympiádě kamarádím například s Eliškou, která chodí na gymnázium do Tanvaldu.

Blíží se konec školního roku. Co tě ještě čeká?
Budu se účastnit přípravných soustředění ke zmiňované Mezinárodní biologické olympiádě. Kromě toho mám ještě soustředění pořádané biologickým korespondenčním seminářem Biozvěst a Ekologickou olympiádu. Budu také pracovat na své odborné činnosti, která se týká výskytu střevíčníku pantoflíčku na Poddžbánsku.
V létě se chystám na dětský tábor, kde působím jako jedna z vedoucích. Letní tábor Velečínský rybník je určen pro děti od první do deváté třídy a ze své vlastní zkušenosti musím říct, že je naprosto úžasný. Já sama na třetí turnus tohoto tábora pojedu už poosmé. Jedná se o klasický tábor ve stanech s podsadami v krásném prostředí okolí Jesenice. Hrajeme hry v lese, chodíme na výlety, koupeme se a děláme táboráky… Je to jedna z věcí, na kterou se v létě těším nejvíce.

Čemu by ses jednou chtěla věnovat?
Něčemu jako je ekologie rostlin, nebo možná buněčná biologie, ještě nemám úplně jasno, čemu přesně.

Nosíš si domů květiny nebo kameny? Máš nějakou sbírku?
Kytice netrhám, stejně by za chvíli zvadly, a ani pro sbírání hmyzu nemám žádný rozumný důvod. V této souvislosti se mi vybavuje citát od Johna Lennona: „Utrhl jsem květinu a zvadla mi. Chytil jsem motýla a umřel mi v dlaních. Pochopil jsem, že krásných věcí se lze dotýkat jen srdcem."
Sbírám spíše zážitky. Jako malá jsem si prohlížela obrázky, četla knihy a říkala jsem si: „Jé, tohle bych chtěla vidět…" Před několika dny, když jsem byla v Národním parku Podyjí, jsem kromě spousty krásných rostlin nebo ještěrek zelených viděla i nádherného vzácného motýla s názvem pestrokřídlec podražcový. Jako dítě jsem ho obdivovala na kartičce pexesa a přála si ho spatřit. Takže spíše než předměty sbírám zážitky. Velmi ráda jezdím po republice a poznávám nová místa, rostliny a živočichy.

Jaká je česká krajina?
Česká krajina je velmi různorodá, já mám například moc ráda kulturní krajinu Rakovnicka, Poddžbánska či Lounska. Je osídlená po tisíce let, člověk ji ovlivňuje a zanechává v ní své stopy. Spíše mě mrzí, když člověk krajinu opouští. Nechává ležet ladem louky, přestává pást… Zanikají způsoby hospodaření a s nimi i celkový vzhled krajiny. Mnoho živočichů je totiž vázáno na působení člověka na krajinu. Na meze, remízky, louky, sady. Na zásahy do krajiny v pozitivním slova smyslu. Nemyslím zásahy typu stavby obrovských betonových skladišť, ale šetrné formy zemědělství, kosení luk, pastviny…

Jaký je tvůj názor na zamýšlený Národní park Křivoklátsko?
Je to složitá otázka. Jsem spíše pro, ale důležitější nežli názvy je skutečná ochrana přírody. Pokud byl národní park odborně, legislativně i personálně dobře připravený, tak by to mohlo být, myslím, kladem nejen pro přírodu, ale i pro obce, jejichž obyvatelé jsou často proti.

Čím je naše česká krajina výjimečná?
Měla by být výjimečná pro nás všechny už tím, že v ní žijeme. Tím, že ji máme kolem sebe. Mně osobně se líbí její rozmanitost. Od vysokých hor a hlubokých hvozdů přes podhůří, pahorkatiny a kopce po úrodné nížiny. Od smrkových a bukových pralesů, přes květnaté bučiny, suchomilné doubravy, lužní lesy, říční nivy, louky a pastviny.

Autor: Jana Elznicová, Rakovnický deník.
http://rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/doubravka-jede-na-mezinarodni-olympiadu-kona-se-ostrove-bali-20140514.html