Věda se nemusí brát jen vážně

16. 5. 2014 | Jana Elznicová

3lirn60zrp_____wvyb_galerie-980

Část Husova náměstí v Rakovníku se ve středu změnila v malé, modré stanové městečko, kudy proudily davy lidí. Konal se zde Přírodovědný jarmark. Dvacet stanů plných zábavy nabídlo zajímavé pokusy, řadu her a úloh, které doslova lákaly k okamžitému vyzkoušení, i ochutnávky všeho druhu a řadu dalších zajímavostí pro děti i dospělé. Kromě všech čtyř fakult Vysoké školy chemicko-technologické v Praze se v Rakovníku představilo také Gymnázium Zikmunda Wintra Rakovník. Škola zde měla dva stánky.

Vyučující Gabriela Honsová popsala: Jeden je zaměřen na praktické ukázky a druhý je didaktický. V praktické části prezentujeme především chemii, biologii a fyziku. V didaktickém jsou cizí jazyky: francouzština, němčina, angličtina se zaměřením na zmiňované vědy." Příprava na prezentaci školy byla na kantorech, kteří dané předměty vyučují. „Bylo na nich, co vymyslí. Vybírali to, co jim přišlo zajímavé, co by chtěli ukázat. Příprava to byla náročná. Věnovali jsme jí čtrnáct dnů intenzivní práce," konstatovala Gabriela Honsová a dodala, že je důležité říci veřejnosti, že předmětové vztahy jsou velice důležité. „Biologie, fyzika a chemie se navzájem prolínají. A prolínají se i s cizími jazyky. Angličtina je už dnes běžně používaným jazykem při studiu a znát odborné názvy v angličtině, němčině či francouzštině je dnes hodně důležité. Předměty spolu prostě musí komunikovat, spolupracovat, a kantoři by se měli spolu domlouvat, co a jak. Co je vhodné vyučovat a co ne," zdůraznila Gabriela Honsová.

V didaktické části prezentace školy jsem oslovila vyučující Olgu Beulakkerovou: „Máme připraveny kvízy, pexeso, dotazníky o přírodě. Děti si mohou zaluštit, ale je to trochu podmíněno znalostí slovní zásoby němčiny. Některé to možná přiláká ke studiu."

Na jarmark přijeli mimo jiné žáci ze ZŠ Kounov. Učitel matematiky a fyziky Vladimír Myšák uvedl: „Děti by měly vidět, jak věci fungují a jak se dělají. Dnes je k tomu tady nejlepší příležitost." Děti nejvíce oslovily efektní pokusy. Dívkám z První základní školy v Rakovníku Zuzaně Hřídelové, Kristýně Holečkové, Marii Bicanové a Kláře Malé se například nejvíce líbil pokus zmražení květiny kapalným dusíkem a výroba třaskavin. Učitelky ze ZŠ Nové Strašecí Eva Hlavová a Daniela Kalistová se shodly: „My i děti jsme z jarmarku přímo nadšeny. Ještě půjdeme do budovy gymnázia na přednášky a pak se sem určitě ještě vrátíme."

Jarmark si nenechala ujít ani Střední průmyslová škola Emila Kolbena z Rakovníka. Vyučující Marie Tesařová také jen chválila: „Je to tady super. Jsme zaměřeni na elektřinu a strojařinu a z té elektřiny nás zaujaly především alternativní zdroje energií. Ty totiž pro naše studenty znamenají budoucnost. Je to úžasné, že se tady vše může i vyzkoušet a na vše se zeptat."

Studenti VŠCHT byli s návštěvností jarmarku moc spokojeni. Za všechny dojem z Rakovníka shrnul Jan Urbánek: „Zájem o stánky je veliký a z toho máme velkou radost." Dodejme, že na jarmarku měli své stánky také dva významní zástupci průmyslu Rakovnicka, a to P&GLasselsberger. Jarmark zaštítil starosta města Rakovník Zdeněk Nejdl.

Stánky na jarmarku nabídly:

Hodina moderní přírodovědy
Forenzní analýza
Hvězdné palivo z větru a Slunce
Chemie pro život
Kovy, kam se podíváš
Sklo a keramika
Paliva se zelenají
Bez chemie se nepije!
Analýza neznámých vzorků
Někdo to rád hořké
Kvalita chutná
Od mléka po kosmetiku
Od rozmanitých molekul po makrosvět
Analytická chemie v terénu

Přednášky na Gymnáziu Zikmunda Wintra:

Kosmetika v praxi
Putujeme mléčnou dráhou
Mysli nad müsli
Různé metody uchovávání potravin
Piju, piješ, pijeme
Kvalita a autenticita potravin, příklady z laboratorní praxe


Článek napsala Jana Elznicová pro Rakovnický deník. Byl převzat s laskavým svolením autorky.
Další fotografie autorky naleznete na stránkách Rakovnického deníku: http://rakovnicky.denik.cz/galerie/ra-jarmert.html

Fotografie Kamila Březiny naleznete ZDE