Doubravka: Samotný ostrov Bali je moc krásný

26. 8. 2014 | Jana Elznicová

unybr7qj5f_____xisfklbf2x-72

Doubravka Požárová ze Lhoty pod Džbánem reprezentovala celé Rakovnicko na Mezinárodní biologické olympiádě, která se konala na indonéském ostrově Bali. Sedmnáctiletá studentka rakovnického gymnázia se účastnila 25. ročníku této prestižní soutěže a nutno říci, že i přes veškeré komplikace obstála se ctí. Jak konkrétně, se dozvíte v rozhovoru, který nám ochotně poskytla.

Odjela jsi na Bali sama, nebo tě doprovázel některý z rodičů?

Odletěla jsem s českou výpravou, to znamená s dalšími třemi soutěžícími studenty z České republiky a čtyřmi odborníky (vysokoškolskými vyučujícími a vědci), kteří měli během soutěže na starost překládání a úpravu úloh, kontrolu výsledků, a pomáhali s tím, aby vše proběhlo tak, jak by mělo.

Mohla bys popsat stručně průběh soutěže a tvé pocity z ní?
Během soutěže jsme řešili čtyři praktické úlohy (z buněčné a molekulární biologie, anatomie a fyziologie rostlin, fyziologie a systematiky živočichů, ekologie a etologie) a dva testy ze všeobecných biologických znalostí. Vše bylo velmi časově náročné. Pokud člověk během laboratorních úloh nepipetoval, necentrifugoval a neměřil dostatečně, což znamenalo velmi rychle, neměl moc šanci vše stihnout.

Byla nějaká otázka, která tě zaskočila, nebo naopak potěšila?
Potěšily mě všechny otázky, které mi přišly dobře vymyšlené a zformulované a obzvláště ty, u kterých jsem o daném tématu už předtím slyšela a měla ho nastudované.
Zaskočila mě část praktické úlohy ze systematiky živočichů. Měli jsme při ní vyzkoumat evoluční vztahy mezi garnáty. To znamenalo orientovat se v anatomii a v určovacích znacích těchto korýšů, což nebylo vůbec jednoduché ani s předloženým klíčem k určování. Nožičky a tykadla se jim lámaly, upadávaly hlavičky, u některých zoubků a výběžků člověk netušil, jestli našel to správné…

S jakým výsledkem jsi se vrátila z ostrova Bali a co na výsledek říkáš?
Vzhledem k nesmírně zmatené organizaci a tomu, že na Bali nejdříve úplně všem špatně spočítali body, jsem na závěrečné ceremonii obdržela bronzovou medaili. Potom přišla poplašná zpráva, že ji patrně nemám, potom zase ano a zase ne. Zhruba po týdnu jsme dostali upravené výsledky, kde jsem bronz měla. (Na biologické olympiádě i podobných soutěžích získávají medaile vždy procenta zúčastněných – prvních 10 % má zlatou atd.) Nakonec si Němci stěžovali na příliš vysoký počet udělených medailí a opravdu, podle platných pravidel se hodnocení opět posunulo. Medaili tedy nemám, tudíž výsledek není nijak dobrý.

Měli jste možnost účastnit se nějakého mimosoutěžního programu?
Indonésané pro nás připravili hry, kulturní vystoupení a dva výlety. První nebyl nic moc, podívali jsme se do tamější ZOO, která trochu připomínala cirkus. Druhý byl na pláž a do hinduistického chrámu s opicemi, ten byl mnohem zajímavější. Jinak se nás snažili organizátoři dost držet v hotelu.

Dostala jsi možnost prohlédnout si flóru a faunu na ostrově? A jaký dojem sis případně odvezla?
Naštěstí jsme na ostrově zůstali i pár dní po olympiádě, podívali jsme se tak do dalších chrámů, pralesa, vesniček v horách, na útesy… Moc se mi líbila jak rýžoviště, tak ostatní políčka a celá zemědělská krajina. Nezapomenutelný je prales, hory a vodopády, tropičtí motýli, velicí pavouci, gekoni, ještěrky. Dokonce jsme viděli i krajtu! Je toho opravdu hodně, co by šlo ještě říct o krásách indonéské přírody.

Jsi ráda, že už máš vše za sebou, nebo by sis klidně pobyt na ostrově prodloužila?
Olympiáda sama byla v některých okamžicích docela stresující, ale co se týče samotného Bali, tak bych zůstala ještě déle moc ráda.

Autor: Jana Elznicová, Rakovnický deník. http://rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/doubravka-samotny-ostrov-bali-je-moc-krasny-20140825.html


FOTOGALERIE
Mezinárodní biologická olympiáda