Studenti čtou a píší noviny

14. 11. 2013 | Mgr. Lenka Lásková

jw8ur3xmqd_____peeqa5w3cv-dnes_1170_700_fit_exact_85_png_1

V březnu 2007 se na naši školu obrátil tehdejší šéfredaktor MF DNES ing. Alexander Gregor s prosbou o vytvoření základního manuálu pro připravovaný projekt Mladé fronty, jehož cílem bylo vzbudit mezi středoškolskými studenty zájem o tištěná média a publicistickou činnost. Na základě této žádosti jsme vypracovali program projektu, který byl rozeslán do všech středních škol ČR.

Celý projekt se začal realizovat v dubnu 2007 v následující podobě: Přihlášené školy obdrží v daném školním roce na podzim a na jaře po dobu šesti týdnů určitý počet výtisků MF DNES zdarma. Podle základního manuálu s nimi  pracují a studenti mají možnost v podzimní i jarní části zaslat do MF vždy po třech příspěvcích na zadané téma, z nichž ty nejlepší redaktoři deníku vybírají ke zveřejnění.

Protože GZWR stálo u zrodu celého projektu, věnujeme této aktivitě velkou pozornost, pracujeme s čtyřmi třídami vyššího gymnázia, které dostávají 90 výtisků MF a pravidelně zasílají cca 250 příspěvků na podzim i na jaře do databáze MF. Po celou dobu trvání projektu patří GZWR mezi nejúspěšnější školy co do počtu zveřejněných příspěvků. Pro nás češtináře je celá akce navíc vynikající přípravou na slohovou práci v rámci státní maturity, kdy si studenti různých tříd mohou ověřit své schopnosti v psaní publicistických textů v konkurenci všech středních škol v ČR.

Postupně vás budeme na našem webu seznamovat s příspěvky našich studentů, které byly redakcí MF vybrány ke zveřejnění.


Mgr. L. Lásková, Mgr. A. Mrvík