Návštěva z holandské Ashram College

10. 4. 2015 | Mgr. Emil Waldhauser

2wabjf5ua5_____eb1zw6k4sc-img-1307

Od 26. do 28. března hostilo rakovnické gymnázium skupinu holandských studentů, kteří se společně se studenty O4 účastní projektu Global Teenager. Rakovnické gymnázium si velmi váží skutečnosti, že bylo holandským organizátorem Bobem Hofmanem na základě svých mezinárodních aktivit přizváno jako první česká škola vůbec. Doufáme, že se v blízké době v tomto projektu objeví mnohem více škol z České republiky.

Holandská návštěva přiletěla na ruzyňské letiště 26. března 2015 v pozdních večerních hodinách, a proto se všichni co nejrychleji přemístili do hostitelských rodin, ve kterých strávili dvě noci. Naši studenti museli nejen prolomit ledy, ale také si zapamatovat jména, jejichž výslovnost není pro Čechy snadná.

V pátek 27. března začal školní program uvítáním paní ředitelkou PhDr. Zdeňkou Voráčkovou, která jim popřála hodně zajímavých zážitků a vyjádřila přání, aby tento projekt nezůstal ojedinělý. Jako první Holanďané zažili hodinu hudební výchovy pod vedením Mgr. Ludmily Karolové, ve které si společně zazpívali mezinárodně známé písně, ale seznámili se i s českými písněmi, které velmi vtipně přeložili i do angličtiny a holandštiny. Nicholas Cusack se studenty následně navštívil Muzeum T.G.M., které studenty velmi zaujalo a průvodkyně Mgr. Kateřina Blažková byla velmi potěšena jejich vstřícností a množstvím otázek. Jako poslední zažili studenti chemický experiment Ing. Kamila Březiny, který ukázal, proč máme péct jídlo pouze v hliníkové fólii.

Posledním školním bodem byla společná práce holandských a českých studentů na úkolech projektu Global Teenager, jehož cílem je seznámit studenty s životními podmínkami v různých částech světa, problematikou dostupnosti základních služeb a vzdělání, dětskou prací a právy dětí. Studenti pracovali ve skupinkách a sdíleli své poznatky ve virtuálním prostředí SMART amp, k čemuž využívali iPady, které škole zapůjčila k vyzkoušení společnost 24U. Celý projektový blok byl zakončen prezentacemi jednotlivých skupin.

Po obědě ve školní jídelně se studenti přemístili na hrad Křivoklát, kde se jich ujala vynikající průvodkyně. Po návratu se hostů opět ujaly jejich rodiny, aby společně strávili poslední večer. Většina z nich si společně zahrála bowling. I po návratu se studenti dále seznamovali, zejména prostřednictvím společenských her.

Holandští učitelé Marije Vlaar a Boris Berlijn byli nadšeni programem i kvalitou práce na projektu, a zejména českou pohostinností. Bezprostředně po svém návratu shrnuli své zážitky v tomto videu:

 

Za hladký průběh patří obrovský dík hostitelským rodinám Marie Ryjáčkové, Anny Ledahudcové, Anny Monhartové a My Tranové. Současně moc děkujeme i Marii Ryjáčkové, Karolíně Novákové, Karolíně Basikové a Anně Monhartové za vlastnoručně vytvořené pohoštění; a Nhung Nguyen, Veronice Vrňákové, Filipovi Dolanskému, Anně Ledahudcové a Ly Nguyenové za zajištění dalšího občerstvení.

 Emil Waldhauser, s použitím postřehů a zápisků Marie Ryjáčkové


FOTOGALERIE
Ashram College