Možná přispěli k nalezení chybějící hmoty ve vesmíru

22. 3. 2015 | Mgr. Martina Voříšková, Jana Elznicová

c47qu6o8mr_____anxkxxojqt-master7-galerie-980

Třída plná studentů z rakovnického, ale i z novostrašeckého a berounského gymnázia, se v úterý 17. 3. 2015 připojila k jedinečné popularizační akci International Masterclasses 2015. Pod vedením Evropské laboratoře částicové fyziky CERN v Ženevě ji pořádá mnoho akademických institucí po celém světě.

Do našeho gymnázia přijeli pracovníci Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy Zdeněk Doležal a Peter Kodyš. Po dopoledních přednáškách věnovaných převážně částicové fyzice se všichni odpoledne přesunuli do počítačové učebny, kde nastalo to pravé drama skutečné vědecké práce. Gymnazisté usedli k počítačům, na které dostali skutečně naměřená data 
z největšího urychlovače LHC a jejich úkolem bylo najít neznámé částice.

Měření se současně věnovali studenti i na dalších čtyřech místech Evropy, a to v Itálii, Holandsku, Slovensku a Švédsku. V závěrečné videokonferenci se pak propojily všechny týmy a měly možnost porovnat vzájemně své výsledky a vyměnit si zkušenosti z této činnosti.

Zdeněk Doležal k předchozím ročníkům akce řekl: „Minule jsem byli v Berouně a mohu říci, že po tom, co jsme si odsud přivezli výborné zkušenosti, rozhodli jsme se pokračovat a posunout se o okres dále, sem do Rakovníka. Zkušenosti kolegů z jiných gymnázií byly docela zklamáním, jelikož tam byl zájem žáků slabý. Tady ale zájem vidím. Je to tedy různé."

Pak Zdeněk Doležal připomněl důležitost akce slovy: „Myslím, že nejde jen o částicovou fyziku, ale o akci, která probouzí všeobecně zájem o technické obory. Ten bohužel není takový, jaký by tato společnost a tato země potřebovala." Také upozornil, že je to pro lidi cesta, v dobrém slova smyslu , k docela dobré kariéře v technických oborech ve srovnání s přemírou jinak orientovaných oborů.

Peter Kodyš zdůraznil, že by oba fyzici byli rádi, kdyby studenti během přednášky pochopili, že měřitelné mikročástice opravdu existují. Že to není jen výmysl partičky vědců. „A že jsou důležité tím, jak nám říkají něco o podstatě tohoto světa," zdůraznil Peter Kodyš.

A proč to byla právě fyzika, která dvojici vědců oslovila?

Zdeněk Doležal zavzpomínal, že ho na fyzice a matematice, která s ní úzce souvisí, bavila na úrovni gymnázia změřitelná řešení. „Plno věcí si člověk odvodí a nemusí si je pamatovat. Časem jsem zjistil, že je plno projektů a zaměstnání, u kterých se to dá využít," zavzpomínal Zdeněk Doležal.

A Petr Kodyš potvrdil: „Na gymnáziu jsem zjistil, že fyzika je kouzelná v tom, že si člověk nemusí nic pamatovat. Že stačí, že výkladu rozumí. Fantastické na fyzice je, že věci do sebe zapadají, že fungují. Ale je tam vždy i prostor na zpochybnění."

V počítačové učebně vládla během měření tiše koumavá atmosféra. Studentky Doubravka Požárová a Anička Voříšková potvrdily: „Máme na obrazovce výsledky měření z urychlovače částic. Podle toho, jaké bylo detekováno chování částic, se snažíme určit, o jakou částici jde. Je to pro nás dost zajímavé. Máme možnost si vyzkoušet něco, k čemu bychom se v běžném životě vůbec neměli šanci dostat. Dotýkáme se sice jen povrchu, spíše si hrajeme, ale i tak je dost zajímavé." 

K ruce byl středoškolákům také student jaderné fyziky, Standa Valenta: „Reálná data vědci v Athénách nejprve, nežli nám je poslali, hodně vytřídili a pak vytvořili vizualizaci, která se nám ukazuje na počítačích," vysvětlil Valenta.

V závěrečné videokonferenci se pak propojily všechny týmy a měly možnost porovnat vzájemně své výsledky a vyměnit si zkušenosti z této činnosti. (Pozn. administrátora: Štěpán Klas z C3 se bravurně zhostil nelehké úlohy: Prezentoval výsledky rakovnického týmu před ostatními týmy z Bologny (IT), Nijmegenu (NL), Bratislavy a Stockholmu (SE) a komunikoval dokonce s ústředím v CERNu, samozřejmě v angličtině!)

A ještě jsme se zeptali, zda pánům Doležalovi a Kodyšovi přinesla láska k fyzice v poslední době nějaké překvapení. „Například nedávný objev subatomární částice, takzvaného Higgsova bosonu. Bylo úžasné, jak se to povedlo v tolika lidech, kteří se na sebe musí spolehnout. Kdy jedni přebírají výsledky od druhých a že se z toho dokáže vykrystalizovat konkrétní objev. To mě překvapuje, protože jedna věc je nějaká fyzikální myšlenka s druhá věc je tým tří tisíc lidí, nepraktických fyziků, kteří se dokáží tak zorganizovat, aby to nakonec vedlo k takovému konkrétnímu výsledku."

 

A Peter Kodyš uvádí: „Je to neuvěřitelné a šokující, jak v současnosti fyzika dokáže s čistě myšlenkovými procesy uvažovat o vzniku a vývoji vesmíru a vidět v něm detaily. A částicová fyzika v tom moc pomáhá. Chybějící hmota ve vesmíru bude, jak se zdá, nalezena i s pomocí nebo jenom za pomoci částicovými fyziky. A to díky experimentům, které děláme třeba i dnes tady ve škole. To je na tom to překvapující."


Autor: Jana Elznicová, Rakovnický deník: http://rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/video-mozna-prispeli-k-nalezeni-chybejici-hmoty-ve-vesmiru-20150320.html


 


Více fotografií z akce najdete na facebooku našeho gymnázia ZDE
Článek na webu MFF UK: http://www-ucjf.troja.mff.cuni.cz/new/?p=2767&lang=CZ