Der Ausflug nach Dresden

15. 12. 2013 | Hanka Trsková, O7

v2siheh0ho_____2326565646

Drážďany jsou hlavním městem německého Saska. Také se jedná o město vyhlášené svými vánočními trhy, historickým centrem a nespočtem muzeí. Hlavně je to ale město, které jsme v pátek 6. prosince navštívili.

Naším cílem bylo Muzeum hygieny, které ale bylo naplánované až na odpolední hodiny. Bylo tedy jasné, že se všichni vydáme na pověstné vánoční trhy na Altmarkts Platz a do přilehlých obchodů, kde jsme někteří plánovali dokoupit ještě nějaké dárky pod stromeček. Po odjezdu za Rakovníka jsme si ale nebyli jistí, jestli se k něčemu takovému vůbec dostaneme. Vybrali jsme si totiž na dlouhou cestu velice vhodný den, krásně větrný… Ale zvládli jsme to a v plném počtu jsme dorazili do Drážďan, i když k tomu málem nedošlo, neboť naše milé paní profesorky málem na jedné ze zastávek odjeli s jiným zájezdem… ;-)

Striezelmarkt neboli tradiční drážďanský vánoční trh se koná už 579. rokem a je to velice krásné místo, které ke koupi nabízí mnoho hezkých drobností: přes tradiční drážďanskou štolu (vánoční pokrm podobný vánočce), punč, dřevěné vánoční ozdoby, klasický německý wurst a různé další pochoutky. Díky ale opravdu řádným povětrnostním podmínkám jsme byli odneseni větrem (a často opravdu doslova) do blízkých obchodů a restaurací za teplem.

Následně nás ale čekala exkurze v Muzeu hygieny. Expozicí nás provedla sympatická česká průvodkyně, která nám prozradila mnoho zajímavých informací. Poté nás doslova vypustila, abychom si sami výstavu znovu prošli a vše vyzkoušeli, protože celé muzeum je zřízeno velice interaktivně. Pod Muzeem hygieny se ale neskrývají panely o čištění zubů a používání uklízecích prostředků. Návštěvník se v něm dozví spoustu o svém vlastním těle, výživě a mnohem dalším. Vyzkoušet si můžete „soutěž myslí“, kdo ze dvou soutěžících se dokáže lépe koncentrovat a vlastně pomocí síly vaší mysli posunout kuličkou po dané dráze. V jednom z mnoha dalších pokusů si také můžete vyzkoušet, jak byste zvládali práci vašeho srdce, tedy přepumpovat pět litrů krve za jednu minutu.

Není to ale rozhodně všechno, co toto krásné a opravdu zajímavé muzeum nabízí. Muzeum hygieny rozhodně za tu návštěvu stojí. A když k tomu přidáte ještě prohlídku nádherných Drážďan a vánočních trhů, budete určitě stejně jako my nadmíru spokojeni.  

Hanka Trsková, O7

 



Fotogalerie - Drážďany