Historicky první zkoušky Cambridge English v Rakovníku

24. 6. 2015 | Jana Elznicová

k1a0ph0pof_____9yamo58s0n-canbri47-galerie-980

Studenti několika škol našeho okresu si 22. 6. 2015 převzali diplomy Cambridge English, doklady toho, že úspěšně absolvovali tuto prestižní a historicky první jazykovou zkoušku v Rakovníku. Slavnostní okamžiky se odehrály ve zcela zaplněné Heroldově síni Rabasovy galerie.Na přípravné kurzy Evropského centra jazykových zkoušek v projektu Cambridge English chodila téměř sedmdesátka dětí. Ke zkoušce se přihlásila více než polovina z nich a všichni ji úspěšně složili. Michaela Chytrá z Jazykové školy ArinaRa Rakovník (autorizovaný partner projektu) konkretizovala: „Certifikát si převzalo osmatřicet dětí z První, Druhé a Třetí základní školy Rakovník a rakovnického a novostrašeckého gymnázia. " Předal je starosta města Rakovníka Pavel Jenšovský za potlesku dojatých rodičů a prarodičů. Přítomen byl i zástupce Evropského centra jazykových zkoušek David Schaffelhofer a ředitelé zmíněných škol.

Prestižní mezinárodní zkoušky Cambridge English tvoří celosvětový standard jazykové úrovně. Jsou uznávané jak globálně na všech světových kontinentech, tak v České republice, kde jsou zařazeny do vyhlášky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy o standardizovaných jazykových zkouškách. Certifikát si včera odnesla také Adéla Patráková, která studuje ve třetím ročníku na novostrašeckém gymnáziu. Pro Rakovnický deník vysvětlila: „Ráda bych se stala zubařkou, třeba i vojenskou, a plánuji nějaké zahraniční pobyty včetně studia. Takže se mi angličtina této dobré úrovně bude zcela jistě hodit." Zkoušky by Adéla rozhodně doporučila všem. „Jsou výhodné jak ohledně přijímaček na vysoké školy, tak i pro případné budoucí zaměstnání," uvedla Adéla.

Ředitelka rakovnického gymnázia Zdeňka Voráčková při slavnostním ceremoniálu mimo jiné zdůraznila: „Na tom, že se naše škola projektu účastnila, má velkou zásluhu naše kolegyně, profesorka Alice Krausová, která se spojila s magistrou Michaelou Chytrou, tak aby se naše škola stala zkušebním centrem a děti zatím nikam nemusely dojíždět jak na přípravné kurzy, tak ani ke zkoušce." Zdeňka Voráčková také upozornila, že zkouška je sice placená, ale že se všem mnohokrát vrátí. „Touto cestou bych chtěla poděkovat především rodičům našich studentů, kteří dobře vědí, že investice do vzdělání není nikdy marná," zdůraznila Zdeňka Voráčková. Výhodou projektu totiž bylo to, že děti z Rakovnicka nemusely složitě a finančně náročně nikam dojíždět.

Kurzy se konaly v tomto školním roce v budově rakovnického gymnázia a na První a Druhé základní škole. Zkoušející David Schaffelhofer zdůraznil: „S kolegou, který vás rovněž zkoušel, jsme se shodli, že s takto vysokou úrovní znalostí jsme se ještě během zkoušek nesetkali. Bylo to tu fantastické." Po úspěšném završení lze už dnes říci, že se příští rok přihlásila k projektu také Průmyslová škola Emila Kolbena v Rakovníku. Slovo v Heroldově síni dostali také ředitelé První a Druhé základní školy v Rakovníku Karel Folber a Zdeněk Brabec. „Velmi si cením toho, že se naše škola mohla do projektu zapojit a chtěl bych poblahopřát všem dětem, které složily s úspěchem zkoušky," uvedl Zdeněk Brabec. Ředitel Karel Folber řekl: „Jako učitel cizích jazyků velmi rád vyjádřím blahopřání všem dětem, které zkoušky složily. Ve svém osobním volnu jste chodili na angličtinu a připravovali jste se na zkoušky. Blahopřeji vám a děkuji za podporu všem rodičům."

Starosta Pavel Jenšovský ještě mimo jiné doplnil: „Každá další generace se dostane někam dál a tak to má být. Máte možnosti studovat, pracovat a žít v zahraničí. Stačí mít dychtivost a vůli a já věřím, že ve vás je. Gratuluji vám k dnešnímu obdržení certifikátu a věřím, že dokážete využít všechny možnosti, které vám studium dává. Když budete slušnými lidmi, můžete zapustit kořeny kdekoli, pracovat kdekoli. Ale nikdy nezapomeňte, odkud pocházíte a kdo vám vzdělání umožnil." Dodejme, že na kurzy se mohou hlásit i dospělí. Kdokoli bude mít chuť zdokonalit se v angličtině.


Zdroj: http://rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/historicky-prvni-zkousky-cambridge-english-v-rakovniku-20150622.html. Publikováno se svolením autorky.