Rakovnický deník vyzpovídal naši nadějnou režisérku :)

18. 12. 2016 |

ix3108evyo_____aektoukl0o-veronika

Wintr's Pixies - anglická studentská divadelní skupina z Gymnázia Zikmunda Wintra v Rakovníku pro vás již třetím rokem chystá speciální představení, které vám doslova vezme dech! Letos vás těsně před Vánocemi ohromí inscenací ukrajinské pohádky, která byla následně zpracována světově známým režisérem Timem Burtonem.

Premiéra Corpse Bride (Mrtvé nevěsty) se odehraje 19. prosince 2016 v 17 hodin v Tylově divadle v Rakovníku. Premiérové představení proběhne v anglickém jazyce.
Při letošním zpracování mysleli Wintr's Pixies na všechny věkové kategorie. Představení se proto bude hrát jak v anglickém, tak následující měsíc i v českém jazyce. 

Více nám k chystané premiéře řekla dramaturgyně a režisérka tohoto představení, devatenáctiletá Veronika Holečková – studentka maturitního ročníku Gymnázia Zikmunda Wintra.


Jak přišel ten nápad na Mrtvou nevěstu?

Jelikož je to můj poslední rok na gymnáziu, tak jsem přemýšlela o něčem speciálním, co by bavilo i členy souboru. Během dohadování jsme zjistili, že spousta z nás obdivuje jedinečný styl Tima Burtona (americký režisér, scénárista, výtvarník, spisovatel a básník). Rozhodli jsme se tedy pro něj a z jeho tvorby nakonec vybrali Mrtvou nevěstu.

Jak těžké je divadelně ztvárnit animovaný film?
Myslím, že jsme se s tím poprali docela dobře. Jak dobře? To se diváci dozvědí 19. prosince. Co se kostýmů týče, tak ty jsou převážně z našich šatníků a bazárků. Je to vlastně naše první představení, které děláme zcela bez zásahů dospělých, nepočítám-li sebe. 

Děláte anglické divadlo. Máte za sebou úspěšná představení Peter Pan a Sněhová královna. Letos jste sáhli i k češtině...
Letos jsme usoudili, že by byla škoda připravit některé diváky o představení, kvůli jazykové bariéře. Jednak se jedná o poměrně náročnou angličtinu a jednak nechceme ochudit neanglicky hovořící publikum. Prosincová premiéra bude v angličtině a na datu české se ještě domlouváme.

Autorkou divadelního scénáře jsi ty?
Ano. Baví mě to a plánuji se tím dál zabývat, proto jsem se přihlásila na DAMU - obor režie a dramaturgie.

Atmosféru filmu dokresluje hudba...
Jasně, bez té by to nešlo. Použili jsme původní hudební podkres od Dannyho Elfmana. Jeho hudba je prostě skvělá. Kromě Elfmana ale v představení zazní i skladby jiných autorů.

Jak dlouhé představení je?
Předpokládá se, že přes hodinku. S přestávkou.

Na kolik účinkujících se můžeme těšit?
Je nás přes třicet, přičemž se jedná o průřez všech tříd z gymnázia. Od nejmladších studentů po ty nejstarší.

Dá se tak početný soubor zvládnout?
Kupodivu dá. Vše, co diváci uvidí, je naše kolektivní práce.

Kdo ztvární hlavní postavy?
Hlavní postavu Emily si zahraje Lucka Peterová a alternovat ji bude Markéta Macáková. Victora VanDorta hraje Jonáš Doleček a jeho alternace se zhostil Matěj Klíma. No, a Victorii Everglot hrají sestry Bašovy, Kateřina a alternaci Karolína.

Proč by měli diváci přijít do Tylova divadla na Mrtvou nevěstu?
Kromě toho, že budou mít možnost vidět hrát své vlastní ratolesti? Jsme mladý anglický studentský divadelní soubor a už to je neobvyklé. Navíc diváky překvapíme něčím neobyčejným, na co možná nejsou zvyklí. Ale můžu slíbit, že to rozhodně bude stát za to!

A Veronika ještě dodává:
Všechny vás tímto srdečně zveme na prosincovou dech beroucí premiéru. Připravte se, bude to neopakovatelný zážitek. Přijďte si s námi prožít tragický příběh jedné lásky, vášně a chladnokrevné vraždy.



Zdroj: http://rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/blizi-se-dech-berouci-premiera-mrtve-nevesty-v-tylove-divadle-20161129.html


Pro Rakovnický deník Jana Elznicová http://rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/blizi-se-dech-berouci-premiera-mrtve-nevesty-v-tylove-divadle-20161129.html